Az ÁKK ma kiadott közleménye szerint az 50,2 milliárd forintos májusi nettó lakossági állampapír értékesítés döntő része (az elmúlt hónapokhoz hasonlóan) a Kamatozó Kincstárjegyek iránti kitartó érdeklődéssel függ össze. Ezekből a papírokból 38,5 milliárd forinttal nőtt az értékesített állomány. Májusban volt először jegyezhető a Féléves Kincstárjegy, amelyből 3,1 milliárdnyi kelt el. Az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyek állománya 4,6 milliárd, a közkedvelt inflációkövető Prémium államkötvények lakossági kézben lévő mennyisége 4 milliárd forinttal nőtt az év ötödik hónapjában.

Az 50,2 milliárdos egyhavi lakossági állampapír állomány emelkedés a 2004 márciusi 40 milliárdos ugrást is túlszárnyalta. A trendforduló idén februárban volt, azóta minden hónapban intenzíven emelkedett az állomány. Ez bizonyára összefügg az egyre intenzívebb, ÁKK által irányított reklámkampánnyal.

Az elmúlt hónapokbeli látványos felfutás a lakossági állampapír állományban oda vezetett, hogy  áprilisi 5,4 százalékról 5,9 százalékra ugrott a lakossági állampapírok részaránya május végére. Az már csak 2 százalékponttal marad el a 2004-es csúcsot jelentő 8 százaléktól. Az ÁKK vezetői az elmúlt hetekbeli nyilatkozataikban jelezték: arra törekszenek, hogy a lakossági állampapírok részarányát az adósságfinanszírozásban (legalább) a 2004-es időkre jellemző mértékre tornásszák vissza.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!