Se a brexit körüli tovább folytatódó huzavona, se a német gazdaság lassulása nem tudott olyan pesszimizmust okozni a befektetők körében, ami letörölhette volna az ECB újrainduló kvantitatív lazítási programja okozta jókedvet - derül ki a Bank of America Merrill Lynch elemzőinek anyagából. E szerint az EPFR adatai alapján a múlt hét volt zsinórban már a második, hogy az Európában befektető részvényalapoknál pozitív tőkerámalást regisztráltak, úgy hogy 2018 első negyedéve óta folyamatosan vitték ki a befektetők a pénzt ezekből a konstrukciókból.

Az újrainduló kvantitatív lazítás nyomán egyébként általánosan is tetten érhető volt a kockázati étvágy növekedése, az európai részvényalapok mellett ennek jeleként az amerikai és az európai magas hozamú kötvényekbe fektető alapokba is tettek pénzt a befektetők.

A befektetési bank európai alapkezelők körében végzett felmérése szerint egyébként a megkérdezettek nettó 26 százaléka októberben úgy vélte, az európai gazdaság gyengülni fog a következő 12 hónap során. Nettó 6 százalékuk ráadásul nem is egyszerűen a növekedési ütem csökkenését tartotta valószínűnek, hanem recessziót az eurózónában. Ennek ellenére nettó 52 százalékuk az ECB monetáris politikáját túlságosan is lazának tartotta.

A felmérésben nettó 3 százalék tartotta alulértékeltnek az európai részvényeket, azonban hozzá kell tenni, hogy az elmúlt 15 évben mindössze egy-két olyan hónap volt, amikor az alapkezelők túlértékeltnek látták azokat. Ennek ellenére a vezető európai részvényindexek kisebb nagyobb megszakításokkal folyamatosan alulteljesítették amerikai társaikat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!