Richter-célárat csökkentett a Jefferies

Csökkentette a Richter részvényekre megfogalmazott célárát a Jefferies, a fair érték becslés így a korábbi 40 200 Ft-ról 39 700 Ft-ra módosult. Az ajánlás továbbra is tartás.
portfolio.hu, 2013. január 11. péntek, 09:05
Fotó: Napi.hu

A Jefferies legutóbb novemberben változtatott Richter-célárán, akkor jelentősebb mértékben, 35 700 Ft-ról 40 200 Ft-ra emelte célárfolyamát. A Jefferies mellett a közelmúltban több nagy elemzőház is optimistább lett a Richter kapcsán, ebben nagy szerepet játszhatott egy technikai átsúlyozás, (MSCI EM-ből való kikerülés) valamint a hazai gyógyszergyártókat érintő kedvező hírek megjelenése.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, jelentős eladói nyomást váltott ki a Richter részvények piacán, hogy a papírok kikerültek az MSCI EM indexből. Csak az utolsó napon, november 30-án több mint 1 millió darab papír cserélt gazdát, ami azt eredményezte, hogy minden idők legmagasabb napi forgalma született a gyógyszer részvényekben.

Pozitív híráram

Az elmúlt hetekben a hazai gyógyszergyártók kapcsán több pozitív hír is napvilágot látott:

- a gyógyszerkassza kiadások a korábban tervezett újabb jelentős megszorítással szemben várhatóan az idei éves szinten maradnak;
- a K+F kiadások a gyártói befizetésekből levonhatóak lesznek a következő években és nem évente kerül majd meghosszabbításra ez a lehetőség (ez a profit 4-6%-át teheti ki);

Emellett a Richternél az optimizmust javíthatták az alábbiak:

- a cariprazine törzskönyvezési kérelmét benyújtották az amerikai felügyeletnek, így a szer 2014-ben már piacra kerülhet (tehát nincs csúszás) és a Richter idén vagy a jövő év elején mérföldkő fizetést kaphat amerikai partnerétől;
- az Esmya nevű originális gyógyszer potenciális bevételével kapcsolatban a cég vezérigazgatója optimistán nyilatkozott (a készítmény profit tartalma átlag feletti);
- a harmadik negyedéves gyorsjelentésben a bevételi terveket növelte a társaság.

Mindezek következtében például decemberben a Morgan Stanley döntött úgy, hogy a korábbi 40 500 Ft-ról 41 600 Ft-ra emeli a Richter részvényeire vonatkozó célárát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK