A Richter Rt első féléves jó - az elemzői várakozásokat bőven meghaladó - eredményeihez hozzájárult az is, hogy előrehozott szállításokat teljesítettek 10 millió dollár értékben Oroszországba - derült ki a társaság sajtótájékoztatóján. A társaság orosz közgyógylistán szereplő összesen 30 millió dollár értékben gyógyszereit az első félévben kiszállította. Emellett az orosz „szabad” piacon a Richter 12 százalékos növekedést ért el. Mindennek eredményeként a FÁK-piacokon éves szinten az egy évvel korábbi 154 millió dollárhoz képest 185-190 millió dollár a bevétel. Bogsch Erik szerint a második félévben nem várható az elsőhöz hasonló szint, az amerikai értékesítés bővülése várhatóan kissé visszaesik, a magyar növekedés azonban tarthatónak tűnik. A vezérigazgató mindazonáltal három hónapja az amerikai értékesítés 10 százalék körüli növekedéséről beszélt, most már 10-15 százalékról, s megfigyelők szerint ez inkább a felső határhoz lesz közelebb. A társaság költségszerkezet mindinkább hasonlít a világ nagy gyógyszergyártóiéhoz. Idén - a Richter történetében először - 10 százalékot tesznek ki a K+F kiadások és 20 százalékot az éves értékesítési és marketing kiadások. Ebben az évben a társaság 25 millid forintot fordít beruházásokra. A Richter Rt. az első félévben 9,2 százalékos eredménynövekedést könyvelhetett el - derült ki a ma közzétett gyorsjelentésből. A Richter Rt. év első hat hónapjában elért konszolidált árbevétele 83,172 milliárd forint volt, ami 12,5 százalékos növekedés a bázisidőszakhoz képest. Az üzleti eredmény 2005 első félévében 16,399 milliárd forint volt, ez 9,2 százalékos növekedés az előző év azonos időszakával összehasonlítva. A mérleg szerinti eredmény a vizsgált időszakban 19,452 milliárd forint volt, ami 10,1 százalékos emelkedést jelent. A teljes részvényszámra vetített egy részvényre jutó eredmény a rendkívüli és az egyszeri tételek nélkül számítva a vizsgált időszakban 1044 Ft/részvény, ami 10,1 százalékos növekedés az előző évhez képest. A nem konszolidált eredmény szerint a hazai piacon 2005 első hat hónapjában a gyógyszergyártó társaság 7,0 százalékos növekedéssel 17,871 milliárd forint árbevételt ért el. Az adózott eredmény a vizsgált időszakban 19,169 milliárd volt, ami 9,2 százalékos emelkedést jelent a bázisidőszakhoz viszonyítva, elsősorban a pénzügyi eredmény növekedésének köszönhetően. A teljes részvényszámra vetített egy részvényre jutó eredmény a rendkívüli és az egyszeri tételek nélkül számítva 2005 első hat hónapjában 1029 forint/részvény volt, ami 9,2 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!