A borús ázsiai kereskedés során publikálták a japán külkereskedelmi egyenleget, mely augusztusban 754,1 milliárd jenes deficitet mutatott az előző évi 777,5 milliárd jenes hiányt követően, az elemzők 797,9 milliárd jent prognosztizáltak. A jelentés szerint az export 5,8 százalékkal csökkent, míg az import volumene 5,4 százalékkal esett.

Japánból egy ingatlanpiaci adat is érkezett, mely szerint a távol-keleti országban lassult a lakóterületek áresése az előző évekhez képest, a július 1-vel záródó évben az árak 2,5 százalékkal estek, ami elmaradt a 2010-2011-es 3,2 százalékos csökkenéstől.

Kínában is publikáltak egy makrogazdasági adatot: a HSBC előzetes szeptemberi feldolgozóipari beszerzési menedzser indexe 47,8 pontra emelkedett az előző havi 47,6 pontos értékről. A mutató így még mindig a zsugorodást jelentő 50 pontos válaszvonal alatt tartózkodik, igaz elemzők szerint a szektor kezd stabilizálódni, de még mindig hanyatlik.

Az amerikai piacokon még mérsékelten optimista hangulat jellemezte a kereskedést, bár az indexek nem mutattak érdemi mozgást. A benchmarkok végül a pozitív tartományban mentek pihenni: a Dow és az S&P 500 0,1 százalékkal emelkedett, míg a Nasdaq 0,2 százalékkal értékelődött fel.

Az óvatos optimizmus az ázsiai piacokon már tovatűnt, az irányadó benchmarkok 0,5 százaléknál is nagyobb veszteségeket könyvelhetnek el. A Shanghai Composite tovább csúszik a lejtőn és az egyik leggyengébb távol-keleti index, több mint 1,5 százalékkal esett. A japán tőzsdemutatók szintén a mezőny hátsó felében tartózkodnak, a Nikkei 225 és a TOPIX is közel 1,5 százalékkal esett.

A japán Nidec a piaci hírek szerint két amerikai ipari motorokat gyártó társaságot tervez felvásárolni, a tranzakció értéke elérheti az 500 millió dollárt. A távol-keleti cég az erős jen adta lehetőséget szeretné kihasználni tevékenységének diverzifikálására. A részvények a japán börzén 0,7 százalékkal csökkentek.

A Nippon Telegraph & Telephone Corp. szerdai bejelentése szerint jelentős saját részvény visszavásárlást tervez, mely során a piacon levő papírjainak 3,4 százalékat venné vissza, melyek összértéke megközelítőleg 150 milliárd jen (1,9 milliárd dollár). A program 2013 márciusában érne véget. A részvények a kedvező hírre 7,1 százalékos pluszba lendültek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!