Rossz hétzárás a tőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 767,11 pontos, 2,04 százalékos csökkenéssel, 36 770,93 ponton zárt pénteken.
Szabó Dániel, 2018. május 18. péntek, 18:21
Fotó: Napi.hu

A részvénypiac forgalma 14,7 milliárd forint volt. Valamennyi vezető részvény gyengült az előző napi záráshoz képest, a legnagyobb mértékben a Richter, közel 4 százalékkal.

Csütörtökön a befektetők vásárolták a Richtert, bízva abban, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pozitív döntést hoz. A döntés azonban nem lett annyira kedvező, a gyógyszert elég sok megkötéssel forgalmazhatják majd, amivel valószínűleg piacot fog majd veszíteni a korábbi várakozásokhoz képest. Ennek tulajdonítható a pénteki negatív piaci reakció, ez húzta le a magyar tőzsdét a nyugat-európai és amerikai piacokhoz képest is - fejtette ki véleményét Nagy András, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője az M1 csatornán.

Mint a Richter pénteken bejelentette, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Farmakovigilanciai Kockázat Elemző Bizottsága (PRAC) rendszeres májfunkció vizsgálatot javasol az Esmyával kezelt betegeknél a ritka, de súlyos májkárosodással járó események kockázatának csökkentése érdekében. A PRAC ajánlása szerint a készítményt tilos olyan nőknek szedni, akiknek a májával bármilyen probléma van. A készítményt a méh jóindulatú daganatainak kezelésére használják. A PRAC ajánlásait még el kell fogadnia az EMA Emberi Felhasználásra Szánt Gyógyszerkészítmények Bizottságának, ezt követően az Európai Bizottság fogja véglegesen jóváhagyni. A használattal kapcsolatos új szigorítások a Bizottság döntésének megjelenésével lépnek hatályba.

A Mol árfolyama 54 forinttal, 1,96 százalékkal 2702 forintra csökkent, 1,9 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 200 forinttal, 1,88 százalékkal 10 450 forintra esett, forgalmuk 5 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom 1 forinttal, 0,24 százalékkal 419 forintra gyengült, forgalma 266,8 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 230 forinttal, 3,95 százalékkal 5595 forintra csökkent, forgalmuk 7,1 milliárd forintot ért el.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 4178,19 ponton zárt pénteken, ez 1,60 pontos, 0,04 százalékos csökkenés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK