Rossz hír jött az OTP-ről

Rontott az OTP ajánlásán a Buda Cash Brókerház, miután a hrivnya csütörtöki közel 45 százalékos leértékelődése várhatóan újabb jelentős veszteségekkel terheli meg az OTP ukrán leánybankját és így közvetve az OTP csoportot, így rövid távon tovább romlanak az OTP fundamentális kilátásai, ami az árfolyamra is nyomást gyakorolhat.
Napi.hu, 2015. február 6. péntek, 11:30
Fotó: Reuters

A hrivnya csütörtöki közel 45 százalékos leértékelődése várhatóan újabb jelentős veszteségekkel terheli meg az OTP ukrán leánybankját és így közvetve az OTP csoportot. Emiatt a Buda-Cash Brókerház elemzői úgy gondolják, hogy rövid távon tovább romlanak az OTP fundamentális kilátásai, ami az árfolyamra is nyomást gyakorolhat.

Az elmúlt időszak eseményei és a részvények elmúlt napokban tapasztalt relatíve erős - egy hét alatt közel 7 százalékos emelkedés - teljesítményére tekintettel a Buda-Cash elemzői úgy gondolják, hogy egyre inkább érik egy korrekció az OTP árfolyamában, ezért a brókerház rövid távú ajánlását a jelenlegi tartásról csökkentésre rontja, hosszabb távon pedig felhalmozásról tartásra, míg a célárfolyamot 4400-ról 4200 forintra csökkenti.

A tavalyi első három negyedév ismert gazdálkodási számai alapján a hrivnya forinttal szembeni 43 százalékos gyengülése mellett 9,5 százalékponttal emelkedett a 90 napon túli késedelmes hitelek aránya az ukrán leánybanknál, ami 45-50 milliárd forintnak felel meg. Amennyiben a mostani árfolyamzuhanás tartós lesz, és hasonló mértékű romlást eredményez a hitelportfólió minőségében, az azt jelenti, hogy további 40-50 milliárd forinttal nőhet a nem teljesítő hitelek állománya, ami az eddigi 90 százalékos céltartalékképzéssel számolva 35-45 milliárd forintos hitelezési veszteséget eredményezhet - írta emailes kommentárjában Réczey Zoltán Buda-Cash Brókerház elemzője. Ez persze nem feltétlenül azonnal és teljes egészében az első negyedévben jelentkezik, de számítani kell arra, hogy az elmúlt negyedévekben látott 10-15 milliárd forintos céltartalékképzés rövid-középtávon tovább emelkedik - véli Réczey.

A helyzetet tovább rontja, hogy az ukrán-orosz konfliktus sem enyhül, sőt tovább súlyosbodott az utóbbi hetekben, ami újabb egyszeri leírásokkal fenyeget az OTP kelet-ukrajnai régiókban lévő befektetései és kihelyezései kapcsán. A krími kitettségre ugyan már közel 100 százalékos értékvesztést képezett meg az OTP, a donyecki és luganszki megyékben ugyanakkor "csak" 58 százalékos a teljes bruttó hitelállomány fedezettsége. Itt tehát könnyen elképzelhető további 5-10 milliárdos nagyságrendű leírás az elemző szerint.

Mindezek együtt igen jelentős kockázatot eredményeznek, tekintettel arra, hogy az OTP csoportszintű korrigált eredménye 130-135 milliárd forint körül várható. A várható pótlólagos céltartalékképzést nagyságrendileg 20 milliárd forintra tesszük, ami 15 százalékos eredménykiesést jelent. Ez ugyan jórészt egyszeri tétel, de a hosszabb távú kilátásokat is rontja, belátható időn belül nem várható nyereség Ukrajnában - teszi hozzá Réczey.

Az OTP részvényeivel péntek délelőtt fél 12 körül 3869 forinton kereskedtek, ami 0,2 százalékkal alacsonyabb az előző napi záróértéknél.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK