A hrivnya csütörtöki közel 45 százalékos leértékelődése várhatóan újabb jelentős veszteségekkel terheli meg az OTP ukrán leánybankját és így közvetve az OTP csoportot. Emiatt a Buda-Cash Brókerház elemzői úgy gondolják, hogy rövid távon tovább romlanak az OTP fundamentális kilátásai, ami az árfolyamra is nyomást gyakorolhat.

Az elmúlt időszak eseményei és a részvények elmúlt napokban tapasztalt relatíve erős - egy hét alatt közel 7 százalékos emelkedés - teljesítményére tekintettel a Buda-Cash elemzői úgy gondolják, hogy egyre inkább érik egy korrekció az OTP árfolyamában, ezért a brókerház rövid távú ajánlását a jelenlegi tartásról csökkentésre rontja, hosszabb távon pedig felhalmozásról tartásra, míg a célárfolyamot 4400-ról 4200 forintra csökkenti.

A tavalyi első három negyedév ismert gazdálkodási számai alapján a hrivnya forinttal szembeni 43 százalékos gyengülése mellett 9,5 százalékponttal emelkedett a 90 napon túli késedelmes hitelek aránya az ukrán leánybanknál, ami 45-50 milliárd forintnak felel meg. Amennyiben a mostani árfolyamzuhanás tartós lesz, és hasonló mértékű romlást eredményez a hitelportfólió minőségében, az azt jelenti, hogy további 40-50 milliárd forinttal nőhet a nem teljesítő hitelek állománya, ami az eddigi 90 százalékos céltartalékképzéssel számolva 35-45 milliárd forintos hitelezési veszteséget eredményezhet - írta emailes kommentárjában Réczey Zoltán Buda-Cash Brókerház elemzője. Ez persze nem feltétlenül azonnal és teljes egészében az első negyedévben jelentkezik, de számítani kell arra, hogy az elmúlt negyedévekben látott 10-15 milliárd forintos céltartalékképzés rövid-középtávon tovább emelkedik - véli Réczey.

A helyzetet tovább rontja, hogy az ukrán-orosz konfliktus sem enyhül, sőt tovább súlyosbodott az utóbbi hetekben, ami újabb egyszeri leírásokkal fenyeget az OTP kelet-ukrajnai régiókban lévő befektetései és kihelyezései kapcsán. A krími kitettségre ugyan már közel 100 százalékos értékvesztést képezett meg az OTP, a donyecki és luganszki megyékben ugyanakkor "csak" 58 százalékos a teljes bruttó hitelállomány fedezettsége. Itt tehát könnyen elképzelhető további 5-10 milliárdos nagyságrendű leírás az elemző szerint.

Mindezek együtt igen jelentős kockázatot eredményeznek, tekintettel arra, hogy az OTP csoportszintű korrigált eredménye 130-135 milliárd forint körül várható. A várható pótlólagos céltartalékképzést nagyságrendileg 20 milliárd forintra tesszük, ami 15 százalékos eredménykiesést jelent. Ez ugyan jórészt egyszeri tétel, de a hosszabb távú kilátásokat is rontja, belátható időn belül nem várható nyereség Ukrajnában - teszi hozzá Réczey.

Az OTP részvényeivel péntek délelőtt fél 12 körül 3869 forinton kereskedtek, ami 0,2 százalékkal alacsonyabb az előző napi záróértéknél.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!