Az amerikai nyersolaj ára pénteken 71,81 dolláron nyitott, a vártnál lényegesen alacsonyabb munkanélküliségi ráta hírére azonban hirtelen 72,84 dollárra erősödött. Utoljára június 30-án került ennyibe az amerikai olaj hordója.

Közben azonban simán leapadt a váratlan nyereség, a piac látszólag visszatért a rendes kerékvágásba. Magyar idő szerint délután három óra előtt már csak 71,75 dolláron jegyezték az amerikai nyersolaj árfolyamát.

Az amerikai munkanélküliségi mutatók hatására a fémpiacon is megugrottak az árak, itt azonban tartósabbnak látszik az emelkedés. A vörösréz a fő nyertes, ami a londoni fémpiacon este negyed hat óra után 1,13 százalékos pluszban volt. Az alumínium, a cink, az ón, a nikkel és az ólom árfolyama is nőtt, az arany ára azonban enyhén csökkent.

Az amerikai kormányzati beszámoló szerint júniusról júliusra 9,5-ről 9,4 százalékra mérséklődött a munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban. Bár a csökkenés nem tűnik nagynak, mégis optimizmusra ad okot, mivel 2008 áprilisa óta folyamatosan növekedett a munkanélküliek száma. Ráadásul csak 247 ezer munkahely szűnt meg júliusban, ami jóval kevesebb az előzetes várakozásoknál. A Bloomberg által megkérdezett közgazdászok ugyanis konszenzusosan 325 ezer elbocsátást vártak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!