Május végére tervezi a tőzsdei bevezetést az elsősorban internetszolgáltatást nyújtó NordTelekom. A bevezetés azonban egyelőre csupán a jelenlegi részvényekre vonatkozna, nyilvános kibocsátást csak az általános tőkepiaci helyzet javulása esetén tervez a cég. A tőzsdére vonulást Földesi Géza értékesítési igazgató a Napinak elsősorban azzal indokolta, hogy a tőkebevonás lehetősége mellett azzal nyilvánosságot is biztosíthatnak a cégnek. Mindenesetre a NordTelekom pénzügyi háttere adott, a társaság ugyanis tavaly 300 millió forintos éves árbevétele mellett néhány tízmilliós nyereséget termelt, és a tőzsdei bevezetés nyújtotta ismertség új ügyfelek szerzéséhez és az üzlet bővítéséhez segítheti őket - tette hozzá Földesi.

A bevezetést az első negyedévre tervező Z-Broadband Ingatlanfejlesztő és -hasznosító Zrt. a gazdasági helyzet jelentős romlása miatt eltolta ugyan a határidőt, de még lehetséges az idei tőzsdére lépés - mondta lapunk megkeresésére Németh László vezérigazgató. A teljes egészében magyar magánbefektetők tulajdonában álló társaság egyébként a tőkebevonás reményében lép a budapesti parkettre, céljuk az ingatlanpiachoz közvetlenül nem kapcsolódó új - a vezérigazgató által nem részletezett - profil felvétele. Ennek keretében több cég felvásárlásával a piacon belül második legnagyobbnak számító konszolidációs vállalat létrehozását tervezi. A tőzsdére lépéshez és az esetleges jegyzés lebonyolításához az Equilort választotta tanácsadónak a Z-Broadband, amely alakulása óta rendelkezik saját könyvvizsgálóval is. A jelenlegi gazdasági helyzet a Matusz-Vad Kft.-nél is felülírta a terveket, amit jól tükröz, hogy az idei árbevétel-növekedést is szerényebbre, az eddigi 25-30 százalékossal szemben 14,5 százalékosra tervezik - mondta lapunk megkeresésére Tanos Klaudia, a cég kommunikációs munkatársa.

Hozzátette: a zrt.-vé alakulás így a tervezett januári időpontról legkorábban márciusra tolódott, de a környezet egyelőre nem kedvez a tőzsdére lépésnek. A közel ötmilliárd forintos éves forgalmat felmutató, győri székhelyű cég fő tulajdonosa és egyben vezérigazgatója, Matusz Balázs még tavaly emelte a korábbi négyszeresére, 200 millió forintra a társaság törzstőkéjét. A tőzsdére lépésből eredő tőkebevonással az elsősorban fagyasztott termékeket - egyebek mellett kenguru-, strucc- és krokodilhúst - forgalmazó vállalat akvizíciós terveit finanszírozná. Az viszont már kérdéses, hogy mikor és mivel, ugyanis egyelőre az sem biztos, hogy a korábban bejelentett kibocsátás nélküli listázásra még az idén sor kerül.

Akad azonban egy kivétel: a Közép-európai Gázterminál Nyrt. (KEG) részvényei ugyanis akár egy hónapon belül a tőzsdére kerülhetnek. A bevezetéshez már csak pár kisebb akadályt kell leküzdeni - mondta lapunknak Matyók György, a társaság elnök-vezérigazgatója. A cég jelenleg arra vár, hogy a Keler létrehozza az nyrt. részvényeit, valamint hogy elkészüljön a KEG 2008-as mérlege, amelyet beillesztenek a készülő kibocsátási tájékoztatóba is. A tőzsdére menetel előtt azonban az OTC-piacon tesztelnék a palackosgáz-kereskedelemmel és gáztárolással foglalkozó cég részvényei iránti keresletet, ami iránymutatást adhat a majdani hivatalos piacon történő kereskedéshez is - mondta Matyók. Az, hogy a tőzsdén a bevezetést követően lesz-e eladó részvény, természetesen a KEG-tulajdonosok döntésén múlik - tette hozzá. A 900 millió forintos jegyzett tőkéjű társaság részvényeinek több mint 90 százalékával jelenleg a már tőzsdén lévő Phylaxia Holding rendelkezik. A cég tavalyi eredményeiről részleteket egyelőre nem tudni, korábban - még az olajár összeomlása előtt - a KEG vezetése mintegy 126 millió forintos eredményt prognosztizált. Kérdésünkre, hogy a jelenlegi nyomott hangulat nem riasztja-e el a KEG-et a tőzsdei megjelenéstől, Matyók elmondta: a cseppfolyós gáz szerepe az épp csak lezárult gázkrízis nyomán úgyis felerősödött.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!