A Dow Jones IA mutatója 254 ponttal, több mint 2,5 százalékkal 10 270 pontig emelkedett; az S&P 500 index és a Nasdaq pedig megközelítőleg 3 százalékkal 1080, illetve 2177 pontig erősítettek.

A drágulás gyakorlatilag általános, a szektorok között pedig kiemelkedően jól teljesítettek az ipari és a fogyasztói javakat gyártó társaságok. A bankok és az autógyárak részvényei szintén keresettek voltak, utóbbiak annak ellenére is, hogy például a GM, a Ford és a Toyota eladásai csökkentek az USA-ban augusztusban.

Az egyes részvények között szót érdemel a Burger King 15 százalék körüli drágulása, amit gyorsétteremlánc esetleges eladásával kapcsolatos értesülések is fűthettek. Az Apple árfolyamának az új iPoddal kapcsolatos bejelntés támogatta. Ugyancsak masszív, 5 százalék körüli emelkedést ért el például a Caterpillar és a Bank of America is.

Miután az elmúlt hetek tőzsdei kereskedését elsősorban az amerikai és a világgazdaság kilátásaival kapcsolatos aggályok határozták meg, az első szeptemberi napon több fontos hír is pozitív üzenetet küldött azok állapotáról.

Ázsiából jó kínai pmi-adat, illetve az ausztrál GDP-számok is támogatták a bizakodó hangulat megerősödését. Ezt a Wall Street-i nyitás előtt vegyes amerikai munkaerőpiaci adatok még nem, a később nyilvánossá váló feldolgozóipari adatok viszont annál inkább fokozták.

Mindez a jelek szerint akár hosszabb távon is meggyengítheti a W-t formázó válság-forgatókönyvek valószínűségét.

Az árupiacon a nyersolaj határidős jegyzése annak ellenére 74 dollár fölé nőtt, hogy a készletadatok a vártnál nagyobb bővülést jeleztek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!