Az euró árfolyama újra 285 forint felett járt szerda délután, a svájci frank pedig történelmi csúcsokat hódít meg, az alpesi deviza nem sokkal öt óra előtt már 219,80 forintot ért. A hazai deviza kilátásai egyáltalán nem kedvezők a Commerzbank szakértője szerint.

Az euró árfolyama szerdán folyamatosan emelkedett, ám sokáig úgy tűnt, a forintgyengülés 284,50 körül megállhat; a közös deviza jegyzése késő délután hirtelen emelkedett 285 fölé, majd egészen 285,25 forintig szaladt - közölte a Napi Gazdaság kérdésére Földi Balázs. A Commerzbank treasury üzletágának vezetője szerint a forint gyengülése itt nem áll majd meg, ám rövid távon a hét elején már megjárt 286-os szint kellően erős ellenállásnak bizonyulhat. Hosszabb távon továbbra is érvényesnek látszik a szélesebb sáv 277-es alja, amelyet vélhetően sokáig nem fogunk újra látni, a sáv teteje pedig még bizonytalan, elsősorban a nemzetközi hangulat függvénye.

A svájci frank forinttal szembeni szignifikáns drágulásában az euró gyengülése mellett a negatív befektetői hangulat is komoly szerepet játszik; Földi szerint itt egészen addig nem várható változás, amíg a tőzsdéken folytatódik a lejtmenet, hiszen az alpesi deviza kedvező menekülési útvonalat kínál a befektetőknek. A frank felértékelődésének megállításában a svájci jegybank sem érdekelt, hiszen az inflációs cél teljesülése még biztosnak látszik, s a frank felértékelődése a gazdasági kilátások tükrében nem tűnik eltúlzottnak. Az euró/frank keresztje szerdán nehézségek nélkül törte át az 1,30-as támaszt, s egészen 1,2982-ig ment le.

A Commerzbank szakértője azonban arra figyelmeztetett, hogy az SNB szeptemberben közli legújabb makrogazdasági előrejelzését, ezt követően akár intervenciós lépésekre is hajlandó lehet, ha a kilátásokban érdemi változásokat tapasztal, ez pedig enyhítheti a frankhitelesek terheit. Erre azonban csak akkor nyílik érdemi esélye a monetáris testületnek, ha az eurót gyengítő hatások mérséklődnek, hiszen ekkor a jegybank "rásegíthet" a frank korrekciójára. Máskülönben azonban a nyíltpiaci beavatkozás ablakon kidobott pénz volna, hiszen az euró/frank árfolyamának mozgásából látszik, a jegybank akciója a jelenlegi körülmények között egy robogó vonat elé ugráshoz hasonlítana.

Az euró/dollár keresztárfolyamának mozgását még a szerdán nyilvánosságra hozott kedvezőtlen amerikai markoadatok sem tudták megfordítani. A tartós fogyasztási cikkek forgalmában tapasztalt vártnál kisebb növekedésről, valamint a lakáspiaci forgalom történelmi mélypontra történő visszaeséséről szóló washingtoni jelentések ellenére a dollár euróval szembeni felértékelődése tovább folytatódott, a kurzus egészen 1,2610 alá ment el.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!