A Wall Street Journal értesülései szerint a a kínai Kommunista Párt korrupció ellenes szervei vizsgálatot kezdtek a Kínai Értékpapír Szabályozási Bizottság, a helyi piacfelügyeleti szerv vezető munkatársai ellen annak kiderítése érdekében, nem használták-e fel a tőzsde megmentésére tett erőfeszítésekkel kapcsolatos bennfentes információikat saját, vagy barátaik gazdagodása érdekében. A lap a vizsgálathoz közelálló forrásokra hivatkozott. Ezek szerint az elmúlt hetekben a párt korrupció ellenes ügynökségének emberei egyenként kísérték a felügyelet munkatársait egy közeli hotelszobába, ahol arra próbálták rávenni őket, hogy saját magukról vagy munkatársaikról tegyenek terhelő vallomásokat.

A nyomozók állandó irodát állítottak fel az ügynökség részére a felügyelet 22 emeletes pekingi irodaházának legfelső emeletén, számos felügyeleti munkatársnak megtiltották a város elhagyását, s forró drótot helyzetek üzembe, illetve egy postaládát tettek ki a felügyelet előcsarnokába a névtelen feljelentések számára.

A lap szerint eddig két vezető beosztású felügyeleti alkalmazottat váltottak le, s tartoztattak le őket azzal a gyanúval, hogy a kormányzat tőkepiac megmentésére tervezett lépéseit előre kiszivárogtatták magánbefektetőknek, aki ezen információk birtokában üzleteltek a tőzsdén.

A korrupció ellenes ügynökség emberei állítólag elsősorban a szabályozó hatóság alkalmazottai és a piaci szereplők közötti bizalmas kapcsolatokra kíváncsiak. Az egyik hivatalnok szerint azt próbálják meg kideríteni, mi sülhetett el balul a piac megmentésére tett intézkedéseik közül, s voltak-e olyan szereplők, akik tisztességtelen módon gazdagodhattak ezen.

Emlékezetes, hogy a nagyobb kínai tőzsdéken, elsősorban a sanghajin és a sencsenin a nyáron lezajlott hatalmas áresés folyamán a kínai kormányzat számos intézkedést tett, kisebb nagyobb eredménnyel annak megfékezése érdekében. Több állami tulajdonú vállalatnál megtiltották a saját részvények értékesítését, az állami vagyonalap közvetlenül is beavatkozott a piacon, hogy fékezze az áresést. Eközben számos neves befektetőt megvádoltak azzal, hogy short pozíciók nyitásával, pletykák terjesztésével és részvényeladásokkal hozzájárultak az áreséshez.

A június elején még 5200 pont feletti értékeket elérő Shanghai Composite részvényindex augusztus végén érte el mélypontját 2800 pont magasságában, jelenleg valamivel 3500 pont felett áll.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!