A magyar fizetőeszköz a főbb devizákkal szemben hasonló mértékű gyengülést mutatott. Az eurót 297,40, a dollárt 225, a svájci frankot 240,10 forinton jegyezték. Az euró is gyengült hétfő délelőtt a dollárral szemben, jegyzése 1,3210 dollárnál járt a péntek esti 1,3220 dollárral szemben.

Hétfő fontosabb makroadatokat nem közölnek, így a magyar deviza 296 és 298,40-298,50 között mozoghat - mondta a Napi Gazdaság Online-nak Ruzsonyi Ákos, a Commerzbank devizapiaci üzletkötője.

A forinthoz hasonlóan a régiós devizák többsége is gyengült az euróval szemben: a zloty és a román lej 0,5 százalékkal gyengült, a cseh korona viszont a reggeli gyengélkedés után délelőtt 10 óra körül már a péntekinél erősebb szinteken mozgott. Egy euró 25,49 koronát ért, míg a közös európai devizáért 4,2557 lengyel zlotyt és 4,5394 lejt adtak.

Az UniCredit Bank Dow Jones hírügynökség által idézett devizapiaci kereskedő szerint a feltörekvő devizák sérülékeny fázisba kerültek, a piacok valószínűleg tesztelni fogják a jegybankok monetáris politikai elkötelezettségét.

A lengyel jegybank másfél év után ismét devizapiaci intervenciót hajtott végre pénteken a zloty erősítése érdekében, miután a lengyel fizetőeszköz csütörtökön éves mélyponton is járt az euróval szemben. A BPH Bank devizapiaci kereskedője a lengyel PAP hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy a lengyel jegybank a 4,30 zloty euróárfolyamot tekintette "tűréshatárnak" pénteki intervenciójakor, és ezt a piaci várakozások szerint ezt a továbbiakban is meg fogja védeni. A szakértő 4,22-4,30 zloty tartományban várja az euró árfolyamát hétfőn.

Az UniCredit várakozásai szerint a román jegybank is hasonló lépéshez folyamodhat, ha az euró jegyzése tovább emelkedik 4,5 lej fölé.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!