A Napi által készített elemzői konszenzus 63,5 milliárdos várakozásánál magasabb, 65,3 milliárd forint konszolidált árbevételt ért el a Richter Gedeon Nyrt. 2008 utolsó negyedévében. A bruttó fedezet 8,5 százalékos növekedéssel 33,2 milliárd forintot tett ki. A konszolidált üzemi eredmény ugyanakkor a várt 9,23 milliárd forinttal szemben csak 8 milliárd forint lett, az elmaradásban - az Egishez hasonlóan - szerepe lehetett a leányvállalatoknak nyújtott devizahitelek negyedév végi átértékelésének. E tekintetben a társaság délelőtti sajtótájékoztatóján derülhetnek ki részletek.


A bevételei nagy részét exportból elérő Richternek kedvező volt a forint gyengülése: a realizált és nem realizált devizás tételeknek köszönhetően óriási, 7,7 milliárd forintos pénzügyi nyereségre tett szert a társaság egyetlen negyedév alatt (ez megfelel az elemzők 6 és 10 milliárd forint között szóródó várakozásai középértékének).

A mérleg szerinti eredmény 16 milliárd forint lett, ami kismértékű, 460 milliós elmaradást mutat a várakozásoktól.


A nem konszolidált mutatók nagyon erős teljesítményről tanúskodnak: 47 milliárdos árbevétel mellett 9,1 milliárd forint üzemi és 21 milliárd forintos mérleg szerinti eredmény szerepel az utolsó negyedéves kimutatásban. Ez azt jelenti, hogy az anyavállalat 48 milliárdos éves eredményének 44 százalékát az utolsó negyedévben érte el.


A teljes 2008-as évben konszolidált szinten 5,6 százalékkal növekvő 236,7 milliárd forint árbevételt és a 2007-essel lényegében megegyező (egy százalékkal csökkenő) 35,8 milliárd forint üzemi eredményt ért el a Richter. A mérleg szerinti eredmény 43,4 milliárd forint lett, 30 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Az egy részvényre jutó nyereség 2008-ban 2331 forint.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!