Sok cég számára a gyenge forint igazi ráfizetés

A mostani folyamatos, immár hetek óta tartó gyengülés több szempontból is szokatlan: egyrészt nem fundamentális okai vannak, másrészt pedig a magyar deviza az elmúlt években stabil pályán mozgott a fő devizákhoz képest - állapította meg Barlai Róbert, az OTP Bank regionális treasury igazgatója.
Domokos László, 2018. július 4. szerda, 10:37
Fotó: Napi.hu

Eközben az MNB nem engedett a nyomásnak, a monetáris tanács nem emelt kamatot, noha a Bubor a zérus körüli értékről 30-60 bázispontig emelkedett. A magyar jegybank nem csatlakozott egyelőre ahhoz a trendhez, amely a laza monetáris politika végét és a kamatemelési periódus megindulását jelenti. Bár a nyomás meglehetősen nagy volt, hiszen a legutóbbi kamatdöntő ülést megelőzően az euró már 325 forintnál járt, a piac nem igazán várt pálfordulásszerű reakciót a tanácstól.

A jelek szerint az MNB nem hagyja befolyásolni magát pusztán az árfolyam változása alapján, és az infláció tartása az alapvető cél a következő 5-8 negyedévben. Az is egyértelmű azonban, hogy ebben az időszakban nem tartja reálisnak a tanács a jelenlegi kamatszint tartását.

A jelenlegi forintkurzus spekulatív hátterű lehet, Barlai Róbert, az OTP Bank regionális treasury igazgatója szerint a kurzus akár 316-os szintre erősödhet, ha megnyugszik a piac. De ehhez szükség van arra, hogy a jegybank egyértelművé tegye: hajlandó a rövidtávú kamatok emelésével is biztosítani az inflációs cél elérését.

Az árfolyamváltozásnak kitett magyarországi vállalkozásoknak ez jó hír lehet. Az exportpiacokra termelő cégek számára egyértelműen kedvező a gyenge forint, ám ennek a plusznak a javát el is viheti, ha a beszerzés importvezérelt - így amit nyernek a vámon, azt elveszítik a réven. Az importra támaszkodó vállalkozások számára ugyanakkor a gyenge forint igazi ráfizetés. Ők a forint erősödésében bízhatnak, de akár fedezeti ügyletekkel bebiztosíthatják magukat további gyengülés esetére.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

acdc, 2018.07.04 12:43

Amíg a fideszes holdudvart nem érinti negatívan a forint gyengülése addig leszarják azt, már pedig nem érinti.
Azok 100%-ban csak az agrártámogatásokon meg az állami megrendeléseken,közbeszerzéseken tudnak élősködni.
Igaz minden más cég szív ezzel, de az kit érdekel...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html