Az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium a múlt hónapban tett közzé egy előrejelzés, mely alapján idén 14 százalékkal, az 1960-as évek óta nem látott szintre eshet vissza a narancslé előállítása. Korábban félszáz narancsfeldolgozó üzem működött Floridában, ma már csak hét. A narancsfeldolgozás visszaesése egyrészt a kereslet csökkenésével magyarázható, másrészt idén bakteriális fertőzések miatt kevesebb a termés és így a feldolgozás is.

A kereslet visszaesése mögött egyrészt az áll, hogy egyre többen fedezik fel, hogy semmivel sem egészségesebb a narancslé, mint a szénsavas és/vagy az ízesített üdítőitalok, másrészt pedig az aki továbbra is narancslét fogyaszt, a boltiról átváltott a frissen facsart narancsra. Egyre több amerikai tudatosítja magában az ital összetételét is. 3,5 deci narancslé például 153 kalóriát, 34 grammnyi szénhidrátot, 27 gramm cukrot és 2,4 gramm fehérjét tartalmaz. Ez pontosan annyi szénhidrát és majdnem annyi cukor, mint amennyi egy zacskó M&M'sben van.

A rovarok által terjesztett fertőzés elpusztította a termés egy részét, emiatt a befektetők arra számítanak, hogy a kínálat tovább csökkenhet.

A kereslet már évek óta csökken, idén azonban a kínálat ennél nagyobb mértékben esett vissza, ez hajtotta felfelé az árakat. Jelenleg 2,26 dollárt kell fizetni az ICE határidős piacán a narancslé egy fontjáért, de már 2,36 dolláron is álltak a jegyzések, amire nem volt példa azóta, hogy a 60-as évek elejétől kezdve jegyzik a narancslé árát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!