Januárban még csak 17 dolláron kereskedtek a GameStop nevű játékbolthálózat részvényeivel: az olyan online felületek, mint a Steam, az Epic vagy a Humble korszakában már logikus is, hogy egyre inkább leértékelődik egy fizikai videojátékos bolt. Azonban a hedgefundok, amik nyilvános short pozíciókkal jelentkeztek be, arra nem számíthattak, hogy a logikát felülírják az érzelmek. Történt ugyanis, hogy internetes fórumokon egyre több játékos fogott össze és kezdte vásárolni a részvényeket, amivel elég magasra vitték fel az árfolyamot: kedden már a 200 dolláros kurzus közelében volt záráskor a papír.

A Melvin Capitalt csak egy 2,75 milliárd dolláros befektetés mentette meg attól, hogy a redditezők csődbe vigyék. Az alap amúgy sem teljesített jól, idén 30 százalékot esett az értéke. Mégse ez vitte a bukás közelébe, hanem az, hogy a WallstretBets alfórum kipécézte magának. Erre pedig azért voltak képesek, mert az alap a SEC által megkövetelt módon közzétette a short pozícióit - írja a történet egyik mellékszáláról a FintechRadar.

A papír 147 dolláros szinten zárt, de várhatóan megy még feljebb a GameStop értéke. Ennek három oka is lehet: a játékosok kitartanak a boltlánc mellett, de ami ennél is fontosabb, hogy a sztárként körülrajongott Elon Musk Tesla-alapító, magánűrkutató a Twitterén jegyezte meg, hogy milyen érdekes dolgok történtek a cég körül. Musk olyan népszerű, hogy a rajongói tévedésből rángatták fel egy egészségügyi értékesítéssel foglalkozó cég részvényeit, mert a milliárdos reklámozta a Signal nevű üzenetküldő applikációt. Mellé sorakozott fel Michael Burry, A nagy dobás című filmből is ismert befektető, akinek nagyobb mennyiségű GameStop részvénye van, amin a Market Insider becslése szerint 252 millió dollárt kereset a befektetési alapja.

Hosszútávon valószínűleg leáldozik a fizikai videojáték-értékesítésnek, de most meghátrálásra késztették a hedge fundokat is a netes fórumozók.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!