A Napi Gazdaság cikke
Megnyugodni látszik a magyarországi helyzet, akár a forintárfolyamot, akár az állampapír-piaci helyzetet nézzük. A nemzetközi befektetők már korántsem érzik annyira bizonytalan terepnek hazánkat, mint néhány hónapja. A bizalom visszatértének jeleit ügyesen lovagolta meg a jegybank két hete végrehajtott kamatcsökkentésével. A félszázalékos vágás persze olyan szempontból megmosolyogtató, hogy ezt egy három százalékpontos emelés előzte meg. Ettől függetlenül persze a lépésnek jelzésértéke volt: azt az üzenetet közvetítette, hogy további kamatemeléstől és instabilitástól nem kell tartani, sőt a helyzet fokozatosan normalizálódni fog, s a kamat hamarosan visszakerülhet a pánikszerű emelés előttihez közeli szintre.
Ez azért fontos, mert a magas kamat kizárólag akkor vonzó igazán, ha további - esetleg drasztikus - emelkedésétől nem kell tartani. Ellenkező esetben ugyanis mit sem ér a vonzó hozam, ha később még vonzóbbá válik, ez ugyanis leértékeli a korábbi befektetéseket. Így azonban a befektetőknek az az érzete lehet, hogy a kamat- és hozamcsúcson, vagy legalábbis annak közelében fektettek be, ami természetesen állampapír esetében az árfolyam mélypontjával egyenértékű. Márpedig a mélyponton való vásárlás minden értékpapír-piaci szereplő álma (akárcsak a csúcsponton való eladás). Amikor tehát egy trend fordulni látszik, megnő a tranzakciós igény, hiszen ilyenkor látják a befektetők az utolsó lehetőséget a még viszonylag alacsony áron való beszállásra. Ez lehet az oka annak, hogy hirtelen megélénkült a kereslet az állampapírpiacon. A három hónapos diszkontkincstárjegy aukcióján - akárcsak a megelőző héten, amikor is arra a kamatcsökkentés másnapján került sor - ismét nagy volt a kereslet, s ismét mennyiséget tudott emelni a kibocsátó. (A minél nagyobb mennyiségű kibocsátásokra szükség is lehet, hiszen az év végéig kiesnek a forrásbevonásból az államkötvények - helyüket tehát, ha egy mód van rá, a diszkontkincstárjegyeknek kell betölteniük.)
A piacra dobott 35 milliárdos tétel mellett kialakult 10,46 százalékos hozam több mint fél százalékponttal alacsonyabb a jegybanki alapkamatnál. (A továbbra is meglévő nagyobb volatilitást jelzi ugyanakkor, hogy az ajánlatok nem szorosan sorakoztak egymás mellett - az átlag- és a maximumhozam között kilencpontos különbség tátong.) Ezzel kapcsolatban két dolgot érdemes megjegyezni. Legfontosabb, hogy alapkamatot alulmúló hozamra ennél az instrumentumnál már igen rég volt példa. Ez biztató jel a várakozások szempontjából - s mivel a várakozások, különösen instabil helyzetekben, igen gyakran önbeteljesítőek, a piac szempontjából is. A másik, ami a hozamadatból rögtön kitűnik, hogy további kamatcsökkentés árazódott be. Ez természetes, s most kivételesen nem csak azért, mert a piaci szereplők általában reflexszerűen a legutóbbival azonos irányú változást hajlamosak várni, de azért is, mert a korábbi sokkszerű kamatemelés miatt abnormálisan magas a kamat, innen tehát normál körülmények közt kizárólag lefelé vezet az út. A csökkentés meghozta a vásárlókedvet, azaz a normál körülményeket, ami pedig meghozhatja az újabb csökkentést, az öngerjesztő folyamat tehát most meglepő módon kedvező irányba haladhat.
Mivel a magas kamat és hozam kihasználásához (akár bankbetétről, akár állampapírról van szó) forint szükséges, a jegybanki lépés a forint árfolyamának is jót tett. Tekintettel azonban arra, hogy a többi közép-európai deviza árfolyama többnyire gyengült, ez a jótékony hatás abban érhető csupán tetten, hogy a forint stabilan tartani tudta pozícióját, ami 261-262 forintos eurót jelent. A forintárfolyam tehát dacolni tudott az alacsonyabb kamat egyenlő gyengébb nemzeti valuta tankönyvi tétellel. Ez is bátoríthatja a jegybankot a kamat további vágására, hiszen most nem kell túlzottan tartani attól, hogy ez bajt hoz a forintra. Gondot inkább az okozhat, ha a jegybank legközelebb nem küld olyan jelzést, hogy lassan, de biztosan elkopik majd a "rendkívüli" három százalék. Ha pedig netán, mondjuk külső okok miatt, mégis valami hiba csúszna a számításokba, lehet ismét alkalmazni a válságkezelés most kikísérletezett és bevált receptjét: három lépés (százalék) előre, majd féllépésenként araszolás ismét hátra...

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!