Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem túl vidám mérföldkőhöz érkezett a héten a kínai részvénypiac. A kínai tőzsde vezető indexe, a Shanghai Composite 2016 eleje óta nem látott mélységbe süllyedt, s ezzel letörölte a 2015-ös összeomlás után nagy nehezen elért összes nyereségét.

Emlékezetes, hogy a kínai részvénypiac 2015 második felében hatalmasat zuhant. A mutató júniusban elért 5200 pont feletti csúcsáról 2016 januárjáig 2651 pontra süllyedt. A hatóságok akkor összehangolt intézkedésekkel próbáltak megálljt parancsolni a folyamatos áreséseknek, ebben a különböző részvények kereskedésének felfüggesztésétől kezdve az állami tulajdonú cégek részvényvásárlásai egyaránt helyet kaptak - írja összefoglalójában a Bloomberg.

Ez most más

A mostani lejtmenet sokban különbözik az akkoritól, a részvényárfolyamok lemorzsolódása január vége óta tart, most 3500 pont magasságából indult el a folyamat. A hírügynökség szerint ezúttal a forgalom sokkal alacsonyabb, mint a 2015-ös zuhanás idején, eközben azonban az is látszik, hogy a befektetők nagyon bizalmatlanok a kínai cégekkel szemben, egyre több vállalat kényszerül ugyanis arra, hogy részvénykibocsátás helyett hitelből finanszírozza működését és beruházásait.

A Shanghai Composite index a mostanival már a negyedik negyedévét zárja majd zsinórban veszteséggel. Ilyen hosszú negatív szériát utoljára a 2008-as válság idején mutatott be az index. A kínai részvényárfolyamok esése ráadásul jócskán elüt a világ többi részében tapasztaltaktól, az MSCI All Country World Index 3 százalékot esett január vége óta, míg a kínai index veszteségei elérik a 25 százalékot (ezzel egyébként teljesítette a medvepiac definícióját is).

Kép: Napi.hu

Nehéz jó szívvel kínai részvényeket venni

A rossz szereplés mögött egyértelműen az Egyesült Államokkal kirobbant kereskedelmi háború áll. Nehéz jó szívvel kínai részvényeket vásárolni, még akkor is, ha a piac komoly eladási hullámon van túl. Bár az árazások alapján a piac olcsóbb lett, ennek megvan az oka. Ráadásul nehéz lenne olyan tényezőt mondani, ami alapján erős pozitív fordulatot lehetne várni - mondta a hírügynökségnek Toshihiko Takamoto, a szingapúri székhelyű Asset Management One szakértője.

Ráadásul eközben a jüan is esett. A kínai deviza március vége óta 7 százalékkal gyengült a dollárhoz képest, s a hatóságok ezúttal nem is nagyon igyekeztek fékezni a leértékelődést. Sokak szerint ez egyfajta válasz volt az amerikai kereskedelmi tarifákra.

A nagy félelem most az, hogy a részvénypiac gyengélkedése lassan de biztosan hatással lesz a kínai gazdaság többi szektorára is, főleg az ingatlanpiacra is. A legnagyobb gond viszont az, hogy a piac mélyrepülése komolyan aláássa a kínai kormány erőfeszítéseit, amellyel a kínai cégek számára stabil tőkebevonási lehetőséget kívántak teremteni egy jól működő tőzsdével.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!