Súlyos veszteségek a tengerentúlon

Elveszett a hét elején begyűjtött nyereség háromnegyede.
NAPI Online, 2008. március 20. csütörtök, 07:53
Fotó:

A Fed-kamatcsökkentés nyomán kialakult keddi pozitív hangulatot szerdán már hiába kerestük a világ tőzsdéin. A Sony Ericsson profit warningja, miszerint mind az értékesítés, mind a profit visszaesik az első negyedévben, miután a fogyasztói költések visszafogása miatt egyre kisebb a kereslet a drágább készülékekre, a közepes árúaknál pedig akadozik az alkatrészellátás, padlóra küldte a Nokiát. A rossz hírek határása a finn nagyvállalat több mint 10 százalékos részvényárfolyam-veszteséget szenvedett el Amerikában.

A pénzügyi papírok ugyanakkor jól szerepeltek, miután a Morgan Stanley a vártnál jobb eredményt jelentett. Ráadásul a két legnagyobb amerikai jelzáloghitel-intézet, a Fannie Mae és Freddie Mac levegőhöz jutott, miután a kötelező fedezeti rátájukat 30-ról 20 százalékra csökkenthették.

A pozitívan nyitó amerikai tőzsdék félidőben már hanyatlásnak indultak, főleg az energiaipari és nyersanyag-kitermeléssel foglalkozó cégek papírjai estek. Ezt leginkább a felduzzadt olajkészletek miatt hordónként 4 dollárral zuhanó olajár okozta. A Dow Jones végül 2,36 a Nasdaq 2,57, az S&P-500 pedig 2,43 százalékkal zuhant a nap végére. Ezzel hétfői nyereségük háromnegyedét elbukták.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK