Az euró-svájci frank páros 0,8 százalékkal 0,99959/euróra esett, ami március 7. óta a legalacsonyabb szint. A valuta azóta erősödik, hogy a Svájci Nemzeti Bank a hónap elején váratlanul 50 bázisponttal megemelte a kamatlábakat, és továbbra is készen áll arra, hogy szükség esetén ismét emelje az infláció megfékezése érdekében. A mostani paritás leginkább az euró gyengélkedésének köszönhető.

A forint napközben minimálisan erősödött a svájci frankkal szemben, most 393,84 a váltás a két deviza között. Az elmúlt héten a forint elérte történelmi mélypontját a svájci frankkal szemben, akkor 399,7 fölé szökött az árfolyam a Stooq.com adatai szerint.

„Bikapiaci hangulat épül a svájci frank hosszú pozíciókban és fedezeti ügyletekben, azon az alapon, hogy a svájci franknak jól, az eurónak pedig kedvezőtlenül kell teljesítenie, tekintettel a globális eszközháttérre és az előttünk álló kamatláb-várakozásokra” – mondta Neil Jones, a Mizuho pénzügyi intézményeknek szóló devizaértékesítési vezetője a Bloombergnek. Hozzátette, hogy a legutóbbi csökkenés valószínűleg a hónap- és negyedév végi áramlásoknak is köszönhető.

A svájci frank a dollárral szemben is emelkedett, amely 0,8 százalékkal 0,9495-re, április óta a legalacsonyabb szintre süllyedt. A kockázati étvágy szerdán csökkent a gazdasági növekedéssel kapcsolatos újbóli aggodalmak miatt, ami az európai részvényeket három napnyi nyereség megszakítására késztette. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!