Száguldottak az európai tőzsdék

A vezető nyugat-európai tőzsdék indexei több százalékos emelkedéssel zárták a pénteki napot; főleg a bankok húzták föl a mutatókat.
NAPI, 2009. augusztus 21. péntek, 19:04

Délelőtt még az eurózónából érkező fontos adat, az augusztusi beszerzési menedzser index keltette a jó hangulatot, mivel a vártnál magasabb, 50 pontos értéket mutatott, márpedig legutóbb 15 hónapja fordult elő, hogy nem romlott a helyzet megítélése. Délután pedig az elemzőkre szintén rácáfoló amerikai lakáspiaci indikátor oszlatta tovább a kételyeket az emelkedés tarthatóságával kapcsolatban.

A legjobban pénteken a pénzintézeti papírok teljesítettek az öreg kontinensen, amit az UBS 6 százalék fölötti robosztus drágulása vezetett - a biztosítónak ma is volt egy-két jó szava a kilátásokat és a talpraállást illetően.

További löketet adhatott a hegymenetnek Ben Bernanke Fed-elnök nyilatkozata, aki egyebek mellett arról beszélt Kansas Cityben, hogy a világgazdaság szemmel láthatóan a gyógyulás útjára lépett.

A nyertesek között voltak a közműcégek is, az E.On például azután emelkedett 5 százaléknál nagyobbat, hogy az olasz Eni részéről érdeklődés mutatkozott meg a német cég olaszországi gázelosztó rendszere iránt. Az energiacégek részvényeinek száguldását az olaj drágulása táplálta; a nyersolaj idén először 74 dollár fölé drágult pénteken.

Pénteken már a kínai tőzsdei gyengélkedés sem nyomaszthatta az európai brókereket, ugyanis a shanghai tőzsdeindex csütörtökön előbb 4,5, majd pénteken újabb 1,7 százalékkal tudott erősíteni. A londoni Footsie 2, a frankfurti DAX 2,9, a párizsi CAC 40 index pedig 3,2 százalékkal került följebb a hét utolsó tőzsdei kereskedési napján.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK