Egész napos gyengélkedés után a nap végére tovább mélyült a Budapesti Értéktőzsde indexének vesztesége, a BUX napi mélypontján, 20 815 ponton zárt. Ez közel ezer pontos, majdnem 4,6 százalékos zuhanást jelent.

A nagy papírok között az OTP volt a nap vesztese, a bankpapír közel 6,3 százalékot, 362 forintot veszített árfolyamából, és ugyancsak napi mélypontján, 5400 forinton fejezte be a kereskedést. A részvény forgalma 21 milliárd forint fölött alakult.

A Mol sem úszta meg sokkal kevesebbel, az olajpapír 5,1 százalékkal, 950 forinttal lett olcsóbb csütörtökön, így záráskor 17 600 forintos árfolyam állt a neve mellett.

A Richter-részvény jegyzése közel 3 és fél százalékkal, 1375 forinttal esett, így mélyen 40 ezer forint alá, 39 325 forintra zuhant az árfolyama.

Az Mtelekom a többiekhez képest mérsékelt, 2 százalék fölötti gyengülése 701 forintos árat hozott a zárásra a távközlési papírnak.

A legnagyobb vérfürdő áldozatai a blue chipek utáni legnagyobb forgalmat bonyolító Phylaxia részvényei voltak, amelyek 7,2 százalékkal kerültek szerdai záróértékük alá.

Beszédes adat, hogy a pesti tőzsdén mindössze két kis papír tudott drágulni, összesített forgalmuk a félmillió forintot alig haladta meg.

A BÉT-en tulajdonképpen a nemzetközi trenddel összhangban, de a nyugati piacokon tapasztalhatónál sokkal nagyobb mértékben következett be az esés.

A nap folyamán felerősödtek a görög és több más európai ország államháztartási helyzetével kapcsolatos aggályok, ami nyilvánvalóan a feltörekvő, még nem eurózóna-tag gazdaságokban is éreztette hatását. Emellett a délutáni, kellemetlen meglepetéssel szolgáló amerikai munkaerőpiaci adat csak erősítette az eladási opciók túlsúlyát.

A régiós társak között a cseh tőzsde 3,3, a lengyel wig20 index pedig 4,1 százalékkal került előző napi záróértéke alá.

Sőre Balázs, a Buda-cash Brókerház MTI-Eco által kérdezett határidős üzletkötője szerint megérkezett a régen várt korrekció a piacokra, a csütörtöki gyengülés csak a kezdet, az árfolyamok minden bizonnyal tovább esnek.

A gyengüléshez több fronton jelentkező negatív hatás járult hozzá, amelyek - az esésre megérett piacon - eladási hullámot idéztek elő.

Emelkedtek a CDS-ek, gyengültek a régiós devizák, köztük a forint is. Komoly támaszok estek el a BUX-ban, az OTP-ben és a Mol-ban is.

A részvények napi minimumukon zártak, ami a pénteki kereskedésre nézve nem sok jót jelent.

Juhász Richárd, a Concorde Értékpapír Zrt. üzletkötője elmondta, hogy a nemzetközi tőzsdepiacokon rég nem látott mínuszban zártak az indexek.

A pesszimista hangulat a nap elején még nem utalt ekkora esésre, nap folyamán 1,5-2 százalékos veszteségben álltak a papírok, nap végére azonban egyre többen szabadultak volna a részvényektől.

A csökkenés a nap végére gyorsult fel, és ekkora erősödött a forgalom is a BÉT-en.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!