A csapatot 2005 óta birtokló Glazer család tavaly fújta le a Szingapúrban tervezett 1 milliárdos elsődleges részvénykibocsátást a turbulens piaci viszonyokra hivatkozva, míg idén év elején még Hongkong szerepelt az IPO helyszíneként. A kibocsátási tájékoztató mindenesetre érdekes részletekkel szolgál a focicsapat pénzügyi helyzetét illetően.

A Manchester United tavaly 520 millió dolláros bevételt könyvelhetett el, főleg a szponzorpénzekből, az emléktárgyak utáni, illetve közvetítési jogdíjakból, valamint jegybevételekből. A társaság ugyan tavaly nyereséges volt, ám az azelőtti két évben üzleti veszteséget szenvedett el, elsősorban a magas finanszírozási költségek miatt, amelyeket végül 2010-ben sikerült lefaragni.

A csapat ugyanakkor összesen mintegy 664 millió dollár hitellel rendelkezik, amely egyes megfigyelők szerint meggátolja újabb világklasszis játékosok vásárlását. A Manchester United mindenesetre a foci világában igazi fejőstehénnek számít, főleg figyelembe véve, hogy a Kantar piackutató felmérése szerint világszerte 659 millió rajongóval bír, akiknek a fele a gyorsan fejlődő ázsiai és csendes-óceáni térségben él.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!