Az OMV számára a legtöbb gondot líbiai befektetései okozták. A 2011-es polgárháború előtt Líbiából származott az OMV kitermelésesnek 10 százaléka, de azóta a tüntetések és a biztonsági helyzet romlása folyamatosan akadályozták a zavartalan termelést.

Az olajipari vállalat szerint nagyon nehéz megjósolni, hogy miképpen változik a biztonsági helyzet Jemenben és Líbiában. 2014-ben Jemenben csak pár napot állt a termelés, de a líbiai telephelyeiken az egész első negyedévben gondok voltak.

A líbiai termelés esetleges kiesése miatt az idén napi 310 ezer hordóegyenértékre (boe/d) csökkenhet a kitermelés, ha viszont visszaáll az alapállapot, akkor elérheti 330 ezer hordóegyenértéket. Korábban a vállalat napi 320-340 ezer hordóegyenérték idei kitermeléssel számolt, amit 2016-ra 400 ezerre szeretnének növelni.

Az idén az OMV Norvégiában, Nagy-Britanniában, Jemenben, Tunéziában, Romániában és Ausztriában tervez kisebb-nagyobb befektetéseket a kitermelése javításához.

Az OMV szerint a gáz- és áram üzletágnak az idén komoly piaci kihívásokkal kell szembenéznie, a finomítói üzletágnál pedig alacsony marad a profitmarzs a lassú európai gazdasági növekedés és a tartós piaci túlkínálat miatt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!