A Napi Gazdaság cikke

A Graphisoft Park 8,3 millió euró árbevételt és 7,5 millió euró EBITDA-t ért el tavaly, míg a nyereség 1,8 millió euró lett. A nettó eredmény így közel 150 ezer euróval jobban alakult a vezetés által előzetesen becsült 1,7 millió eurónál. Ez a gyorsjelentés szerint annak tudható be, hogy a működési költség és a nyereségadó esetében a vártnál nagyobb megtakarításokat értek el. A 2013. évi nettó eredményre vonatkozó előrejelzés azonban továbbra is 1,7 millió euró maradt. Mindezt annak ellenére sikerült elérni, hogy az egyik nagy bérlő hirtelen távozása komoly gondokat okozott a cégnek.

Az AMRI Hungary Zrt. bérleti szerződésének megszűnésével ugyanis a Graphisoft Park kihasználtsága 2012. szeptembertől 88-ról 81 százalékra csökkent. Egy szerződés megújításának és bővítésének köszönhetően azonban a kihasználtság 2013-ban 3 százalékkal nő, így már januártól 84 százalékos lesz a kihasználtság. Az árbevétel pont az utolsó negyedévben volt tavaly a legalacsonyabb, miután októbertől decemberig nem érte el a 2 millió eurót, így jól is jön a társaságnak a kihasználtság növekedése.

A nettó nyereség a nehézségek és a gyengébb utolsó negyedév ellenére 28 százalékkal emelkedett, annak ellenére, hogy az üzemi eredmény csak mérsékelten, 2 százalékkal hízott az AMRI bérleti szerződésének megszüntetése miatt kiesett 193 ezer euró következtében. Emellett a peres eljárás is 152 ezer euróba került tavaly. Ugyanakkor a pénzügyi eredmény jelentősen, 23 százalékkal javult, elsősorban a kamatköltség csökkenésének eredményeként. A nyereségadó viszont 158 ezer euróval magasabb lett, igaz, a bázisban ezt egyszeri tétel is csökkentette.

A javulás tehát elsősorban a pénzügyi sornak köszönhető az elmúlt évben. Ez évre elég konzervatív becslést adott a társaság. A 2013. évi eredményre vonatkozó előrejelzést ugyanis kizárólag a megkötött és érvényes bérleti szerződéseket figyelembe véve készítették, 84 százalékos kihasználtsággal számolva. Árbevétel szintjén kisebb csökkenést várnak, mivel az AMRI miatt még mindig 200 ezer euróval csökken a díjbevétel, az EBITDA így 6,9 millió euróra csökkenhet. Az üzemi eredmény a tavalyi 3,5 millió euróról 3,2 millió euróra eshet. Mindez úgy jön ki, hogy a nettó kamatköltségre vonatkozó előrejelzést mintegy 200 ezer euróval csökkentették és a 2013. évi várható társasági nyereségadóra vonatkozó várakozás is kisebb lett 100 ezer euróval, de a korábban becsültnél magasabb jogi költségekkel számolnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!