Az összesítés szerint a forint lakossági piac nettó kibocsátási terv 61 százalékban, míg a lakossági bruttó kibocsátás 76 százalékban teljesült. A nettó és a bruttó kibocsátás teljesülése közti különbség a lejáratokkal és a visszaváltásokkal magyarázható.

A lakossági tulajdonban lévő lakossági állampapírok becsült állománya 9598 milliárd forint, 624 milliárd forinttal magasabb, mint 2020. év végén. Ez átlagosan havi 69 milliárd forintos állománynövekedést jelent, szemben az éves terv teljesüléséhez szükséges 83 milliárd forint havi átlagos állománynövekedéssel - írják a közleményben.

Az ÁKK közölte, továbbra is fenntartja a lakossági kézben lévő lakossági állampapírok 11 000 milliárd forintos állományi célját 2023. évi teljesüléssel.

Az összesítés szerint az intézményi forint állampapírok állománya 20 791 milliárd forint, ezen belül a devizakülföldiek aránya 23,1 százalék, szemben a 2020. év végi 23,9 százalékos értékkel.

Az ÁKK közölte, hogy a csereaukciók keretében továbbra is 2022-es és 2023-as, valamint piaci igény esetén 2024-es lejáratú

papírokat vásárol vissza a 4. negyedévben.

A közleményben felidézik, hogy az ÁKK 2021. szeptember 14-én 2,25 milliárd dollár 10 éves futamidejű, és 2 milliárd dollár 30

éves futamidejű, 2021. szeptember 15-én 1 milliárd euró 7 éves futamidejű devizakötvényt bocsátott ki. Az év utolsó negyedévében sor kerülhet újabb zöld devizakötvény kibocsátásra kínai renminbiben a jóváhagyott nemzetközi devizakötvény keret terhére, amennyiben a szükséges szabályozói jóváhagyások rendelkezésre állnak, és a piaci körülmények megfelelőek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!