A társaság pénteken jelentette be, hogy igazgatósága elvi megállapodást hagyott jóvá a SEC-kel a társaság esetleges jogsértő magatartásával kapcsolatban folytatott vizsgálat egyezség útján történő lezárásáról. A közlemény szerint az idei második negyedévben 11,7 milliárd forint (62,4 millió dollár) céltartalékot képez a társaság. Ez még nem a végleges összeg, hiszen jelenleg is folynak a tárgyalások az amerikai igazságügyi minisztériummal az ügy egyezséggel történő lezárásáról. Amennyiben viszont a kötelezettség nem változik érdemben, akkor a Telekom árbevételéhez mérten nagyjából akkora bírságot fizethet, mint hasonló ügyben annak idején a Siemens.

A német ipari óriás 2008 végén fizetett rekordösszegű, mintegy 1,3 milliárd eurónyi büntetést, mivel megsértette az Egyesült Államok egy 1977-es törvényét, amely tiltotta a vesztegetés alkalmazását nemzetközi üzleti ügyekben. A Siemens büntetése 3 részből állt: tartalmazta a SEC-nek, az amerikai igazságügyi minisztériumnak, illetve a müncheni bíróságnak fizetett összeget is, az összeg nagyjából a konszern éves árbevételének 2 százalékát tette ki. Lapunk akkor a Telekom ügyében is az árbevétel 2 százalékára rúgó összeget becsült kifizetendő összegnek egy egyezség keretében (Napi Gazdaság, 2009 január 7.), a mostani szám alig marad el ettől.

A közel 12 milliárdos céltartalék a társaság eredményét ugyan jelentősen csökkentheti az aktuális negyedévben, azonban ettől nem várható, hogy alacsonyabb osztalékhoz jutnának a részvényesek. A Telekom tavaly 74 forintról 50 forintra csökkentette a részvényenkénti osztalék mértékét, tekintettel a távközlési cégekre kirótt különadóra. A különadó ellenére a társaság szabad cash-flow-ja tavaly a hatékonyabb gazdálkodás következtében kevesebb mint 5 milliárd forinttal csökkent, így elvileg még maradtak tartalékok a cégnél arra, hogy az osztalékot a mostani megegyezés keretében kifizetendő összeg hatására se kelljen tovább csökkenteni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!