A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a kormány partnerségi együttműködési megállapodást köt a Magyar Telekommal. A határozat szerint ennek aláírására a kormány felhatalmazza Orbán Viktor miniszterelnököt.

Arról nem szól a határozat, hogy pontosan mit jelent a "partnerségi együttműködési megállapodás", mint ahogy a korábban más cégekkel aláírt "stratégai megállapodások" pontos tartalmáról sem jelent meg eddig pontos információ. Így azt sem tudni, hogy miben különbözik a két különböző névre hallgató megállapodás egymástól.

A portfolio.hu tudósítása szerint a Citi elemzői legutóbbi elemzésükben 332 forintra tették a Magyar Telekom részvények fair értékét abban az esetben, ha a Deustche Telekom nem kívánná kivásárolni a cég kisebbségi részvényeseit. A Citi elemzői szerint egy ilyen kivásárlásnak csak akkor lenne értelme a fő tulajdonos részéről, ha az iparági adózási kérdésekben meg tudna állapodni a magyar állammal.

A Magyar Telekom kisebbségi részvényeinek kivásárlásával kapcsolatos spekulációt az táplálja az elmúlt hetekben, hogy a DT bejelentette, megvásárolta a cseh T-Mobile kisebbségi részesdését 800 millió euróért.

Ha sor kerülne egy ilyen lépésre, akkor a kisebbségi részvényeseknek tett ajánlat során korábbi számításaink és jogszabály értelmezésünk szerint az ajánlat minimális értéke el kéne hogy érje a részvényenként 421 forintot. Ugyanakkor a Magyar Telekommal foglalkozó elemzők nem tartanak valószínűnek egy ilyen lépést.

Az Erste szakértői korábban úgy vélték semmi értelme nem lenne annak, hogy a Deutsche Telekom felvásárolja a Magyar Telekomot, mivel egyrészt a korábban megvett, és Magyarországon is jelen lévő GTS és a Magyar Telekom között semmilyen szinergia nem lenne, hiszen az MTel saját vezetékes infrastruktúrával rendelkezik. Másrészt az Erste véleménye szerint a Magyar Telekom négy éven keresztül nem fizet majd osztalékot, tehát az osztalék miatt sem érdemes felvásárolnia a DT-nek a magyar céget, a frekvenciavásárlások miatt a Magyar Telekomnál a beruházási költségek magasak lesznek, az adózási és a politikai környezet bizonytalan Magyarországon

Hasonló következtetésre jutottak az Equilor elemzői is. Korábbi értékelésük szerint még akkor sem érné meg a Deustche Telekom számára a kisebbségi részesedés kivásárlása a Deustche Telekomnak, ha a Magyar Telekomnál a következő években visszaállna egy 35-40 forintos osztalékkifizetési szint.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!