A Magyarország leminősítése miatti félelem távozásra készteti hazánkból a külföldi befektetőket - legalább is erre enged következtetni a vevők hiánya az állampapír- és a forintpiacon, valamint az, hogy számottevő mértékben esett vissza a pesti tőzsde forgalma is.

Hiába emelkedett ugyanis bő 12 százalékkal a BUX index október folyamán, az azonnali piacon regisztrált forgalom mégis 22 százalékkal, 534 milliárd forintra esett vissza. (Az adat duplikált, az ügyletet ugyanis az eladó és a vevő nevében eljáró brókercég is jelenti a statisztikát összeállító BÉT-nek). Ilyen lanyha kereskedési kedvet októberben - mely jellemzően az egyik legaktívabb hónap - utoljára hét éve jegyeztek fel.

Az emelkedő árfolyamok ellenére jelentősen csökkent az üzletek átlagos nagysága is, ami arra utal, a piacról elsősorban a nagyobb tételeket kezelő intézményi befektetők távoztak: az átlagos kötésnagyság a szeptemberi 1,357 millió forintról októberben 1,225 millió forintra apadt.

A forgalom legnagyobb részét természetesen továbbra is az OTP adta, a bankpapír szerepelt a kötések 68 százalékában. A második legnagyobb forgalmat a Mol generálta - a tranzakciók 18 százalékában szerepelt. A blue chipek közül a legjobb teljesítményt is az olajrészvény nyújtotta, árfolyama több mint 16 százalékkal kapaszkodott feljebb. A Telekom és a Richer hozzájárulása az összforgalomhoz egyenként 6 százalék körül alakult.

A brókercégek közül 91,5 milliárdos forgalommal továbbra is az Erste volt a legaktívabb az azonnal részvénypiacon, de viszonylag szorosan a nyomában ott található a 80 milliárdos Concorde. A harmadik helyezet KBC-nek az 50 milliárd forintos szintet sem sikerült átlépnie.

A határidős piacon az egyedi részvények adásvételében a BudaCash volt a legaktívabb, BUX-határidőből pedig a Random kezei között ment át a legtöbb.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!