Idén és várhatóan jövőre is tovább nő a globális teahiány, miután a termelés nem tud lépést tartani az egyre bővülő kereslettel - írja a Bloomberg.

A kereslet kínálat különbség áprilisra elérheti a 130 millió kilogrammot, ami újabb csúcsra hajthatja majd a növény árfolyamát. (Egy éve még csak 100 millió kilós hiányt vártak).

A tavalyi túlzottan száraz idő miatt a világ legnagyobb termőterületein mindenhol kevesebb teát szüreteltek, mint egy évvel korábban. Kenyában 9 százalékkal, Sri Lankán 12 százalékkal csökkent a termelés, s hasonló nagyságban esett vissza a indiai export is.

A kereslet eközben a gyorsan növekvő népességű Indiában, Egyiptomban és a Közel-Keleten folyamatosan emelkedik, de nőtt a fogyasztás az európai régióban is. A kereslet-kínálati egyensúly felborulása tavaly rekordmagasságban hajtotta az árakat, a növekvő hiány miatt azonban várhatóan idén is emelkedik majd a levelek ára.

Ennek köszönhetően a tőzsdén jegyzett teatermelők árfolyama csillagászati magasságba emelkedett, a mumbai piacon szereplő Mcleod értéke például tavaly megötszöröződött, de még tegnap is 10 százalékot kapaszkodott feljebb.

A tea-forgalmazóknak, mint a Tata Tea, vagy az Unilever nem okoz különösebb gondot a drágulás, mert azt teljes egészében tovább tudják hárítani vásárlóikra - írja a Bloomberg.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!