Telekom-rally Nyugat-Európában

Az Alcatelnek és CSFB-nek köszönhetően kedden kiemelkedően szerepeltek a távközlési papírok a nyugat-európai börzéken. A Footsie ennek ellenére nem egészen egytized százalékkal 3 945,60 pontra süllyedt, miközben a CAC-40 0,1 százalékkal 3 174,03 pontra emelkedett, a DAX pedig - fél órával zárás előtt - 1,7 százalékos pluszban volt.
Ádám Viktor, 2003. január 14. kedd, 19:39
Fotó:

Az egyesült államokbeli kiskereskedelmi eladások decemberben a vártnál némileg szerényebb ütemben bővültek, a fogyasztásnak csupán az autóvásárlások adtak lendületet. Ez némileg elkedvetlenítette a nyugat-európai befektetőket is, ám a telekomszektorból kiváló hírek érkeztek. A francia Alcatel azzal adott okot az örömre, hogy közölte: negyedik negyedévi eladásai mintegy 30 százalékkal múlták felül a megelőző három hónap szintjét, szemben a 20 százalék körüli növekedést valószínűsítő korábbi jóslattal. Kedvezően hatott az is, hogy a Goldman Sachs felminősítése után a CSFB is javított az európai telekompapírok ajánlásán. Az Alcatel papírok 21 százalékos ugrással hathavi csúcson zártak, miközben a Deutsche Telekom folytatta drágulását, így sikerült átlépnie az 1996-os kibocsátási árfolyamot, amire nyolc hónapja nem volt példa.
Londonban egyébként ezúttal a Safeway-részvényei lefelé korrigáltak, holott az áruházláncért folyó versenybe az amerikai óriás, a Wal-Mart Stores is beszállt. Estek az olajpapírok is, miután a BP arról számolt be, hogy a negyedik negyedévben a finomítási üzletágban romlott a piaci helyzet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK