Az ázsiai tőzsdék brutális zuhanással reagáltak arra a hírre, hogy az amerikai szenátus ellenállása miatt meghiúsult a General Motors és a Chrysler megmentését szolgáló 14 milliárd dolláros kedvezményes hitelről szóló törvény elfogadása. Ottani idő szerint délután úgy látszott, 5 százaléknál kisebb szakadással egyik vezető tőzsdeindex sem ússza meg a pénteket.

A jen erősödött, az olajárak csökkentek, mert az autópiar bedőlése beláthatatlan következményekkel jár a termelésre, a munkanélküliségre, az amerikai és ezzel a világgazdaságra nézve. Szakértők szerint a katasztrofális helyzetet az idézte elő, hogy a befektetők a lelkük mélyén nem számítottak arra, hogy az amerikai politikusok kivégzésre küldik saját országuk autóiparát.

A tokiói Nikkei délutánra 5,6, a szélesebb bázisra épülő Topix 4,4 százalékkal zuhant. A hongkongi Hang Seng 7 százalékos szabadesésben volt, a kínai anyaföld cégeiről képet adó tőzsdemutató, a Hang Seng China Enterprises pedig több mint 8 százalékos zuhanással kereste a szakadék alját. A koreai Kospi 5,2 százalékkal roggyant meg.

Az autógyártók, amelyeknek súlyos gondokat okozhat a GM és a Chrysler bedőlése nyomán a beszállítók körében kialakuló káosz, még nagyobb mértékben estek. A Honda 12,5, a Toyota több mint 10, a Hyundai 6,7, a Kia 6,4 százalékkal zuhant. Hasonló esést szenvedtek el a pénzintézetek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!