A termelése alapján a világ vezető olajcége, a szaúdi Aramco 69,1 milliárd dollárért megvásárolta a világ negyedik legnagyobb petrolkémiai csoport, a szintén szaúdi Saudi Basic Industries Corp (SABIC) 70 százalékát - közölte a szaúdi tulajdonú al-Arabija tévétársaság.

A SABIC-részesedést a szaúdi szuverén vagyonalap (PIF) adta el. A bevételt az állam a szaúdi gazdasági reformok finanszírozására fordítja - írta az MTI a Reutersre hivatkozva.

Az Aramco a SABIC részvényeket 123,39 riál (1 riál=75,71 forint) áron vásárolta, ami minimálisan magasabb a szerdai tőzsdezáráskor elért jegyzésnél.

A vállalat bejelentette, hogy nem tervezi megszerezni a SABIC tőzsdén forgó további 30 százalékát.

A most bejelentett felvásárlás része annak az Aramco-tervnek, hogy napi olajfeldolgozó kapacitását 8-10 millió hordóra növeli 2030-ra a jelenlegi napi 4,9 millió hordóról.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!