Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezeket a projekteket most kezdenék el, sőt. Egy-egy ilyen komolyabb vállalkozás előkészítésének időigénye két-három év is lehet, most az évekkel ezelőtt megkezdett projektek értek be. Bemutatásuk a harmadik, esetleg negyedik negyedévben várható, némelyik jelenleg még szigorúan titkos - mondta el a vezérigazgató.

A társaság erre az évre a változatlanul nehéz körülmények ellenére tíz százalékos árbevétel-növekedést vár, változatlan EBITDA mellett, és pozitív nettó eredményre számít. Az előrejelzéseiket 200 forintos dollár- és 270 forintos euróárfolyam feltételezése mellett készítették.

A futómű-üzletágban új termékek piacra dobása is várható, cél az organikuis növekedés. Az alkatrészgyártó üzletágban szeretné a társaság beváltani régi ígéretét, és több lábra állítani a - jelenleg a Szuzuki-gyártástól függő - divíziót. Úgy tűnik, történtek ez irányban előrelépések, mert a cég szerint "komoly esélyek mutatkoznak a nyugat-európai személygépkocsi-gyártó ipar beszállítói láncában történő szerepvállalásra". Erről bejelentés szintén a harmadik vagy a negyedik negyedévben várható.

A jármű üzletágban a költségvetés rossz helyzete ellenére bíznak a honvédségi megrendelések folytatódásában, a Rábánál a "kontinuitás" megmaradásán van a hangsúly. (A honvédelmi miniszter nemrég egy rendezvényen pozítívan nyilatkozott a Rábával való együttműködés jövőjéről.) Jól teljesít a polgári szektor értékesítési volumene, és a győri társaság szeretne részt venni az ország elavult autóbusz-parkjának fejlesztésében is. Amint Pintér István elmondta, autóbuszgyártáson nem gondolkodnak - már csak a hazai piac kis mérete miatt sem -, de iparági kooperációra törekszenek ezen a területen. (A Rába elsősroban futómű beszállítóként vállalhatna akzívan részt egy ilyen akcióban, de több más alkatrész gyártásában is részt tudna venni.)

Valamikor még e negyedév végén várható az is, hogy a győri önkormányzattal közös sajtótájékoztatón mutatják majd be a társaság ingatlanához kapcsolódó stratégiát. A cégnél örvendetesnek tartják, hogy a korábbi 1-2 hónapról 3-6 hónapra nőtt a árbevétel tervezhetősége.

A közgyűlésen engedélyezett sajátrészvény-vásárlásokkal kapcsolatban elhangzott, hogy - a társaság feszített finanszírozási helyzetére való tekintettel - az csak jelzésértékű mennyiséget jelent majd. A nyugdíjpénztáraknál levő Rába-csomagról pedig újságírói kérdésre válaszolva azt mondta az elnök-vezérigazgató, hogy tulajdonosi kérdésekben nem nyilatkoznak. Természetesen vannak javaslataink, amelyeket az új tulajdonossal meg fogunk tudni beszéni, és mindkét fél felelős döntést fog tudni hozni - tette hozzá.

A szerényebb első negyedéves eredményekkel kapcsolatban magyarázatként többek között elhangzott, hogy annak egyik fő oka a nyersanyagárak erőteljes növekedése (2010 első negyedévéhez képest például majnem 40 százalékkal). Ezt a társaság az esetek jelentős részében át szokta tudni hárítani a vevőkre, ám csak jelentős, 3-9 hónapos késéssel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!