A Fotex egy kiskaput kihasználva átvezeti részvényeit a luxemburgi börzére. A társaság ezzel a korábbiakhoz hasonlóan kevéssé kisbefektető-barát döntéseket hozott. A cég ugyanis európai részvénytársasággá alakult, s székhelyét elvitte Luxemburgba, a közgyűléseit is már jó ideje Budapesttől cirka 2000 km-re tartja. Így a kisrészvényesek nagyobb része, de
lehet, hogy az összes távol marad a közgyűléstől. A jelenlegi lépés pedig már csak az utolsó szög a koporsóban, legalábbis ami a kisrészvényeseket illeti. Ugyanis nem feltétlenül a luxemburgi tőzsdén való kereskedés fogja megkeseríteni az életüket, hanem az, hogy így még kevesebb információhoz fognak jutni az eddig sem túl transzparens céggel kapcsolatban. A helyzet különben faramuci, hiszen a részvények sokkal alacsonyabb áron forognak, mint az ingatlanvagyon értéke. Persze a kisrészvényesek ehhez a vagyonhoz nem férnek hozzá, így a nagyrészvényes számára olcsó a részvény, míg a kisrészvényes számára szinte bármilyen áron drágának tűnik - hívja fel a figyelmet az Erste.

Ugyanakkor a jelenlegi lépések olybá tűnnek az Erste szakértői számára, mintha a nagytulajdonos minél alacsonyabb áron, minél nagyobb részvénymennyiséget szeretne összegyűjteni. A múltban már többször előfordult, hogy az éppen aktuális piaci trendet meglovagolva föltornázták a részvényárat kellő magasságokba, miközben a cég transzparenciája hirtelen megnövekedett, s a cég is sokkal kommunikatívabb lett. Ez mindig azt sugallta, hogy a fő tulajdonos a cég értékesítésére játszik. Most is hasonló érzése van az Erste elemzőinek - áll a szerdai kitekintőben. Persze nem azonnal adnák el, hanem az elkövetkező években, miután a részvények már meglovagolták a piaci trendet. A cég vezetése is úgy gondolja tehát, hogy
itt a bika piac - teszik hozzá a brókercég szakértői.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!