Tokióban a helyzet változatlan

Nem változtatott, 0,1 százalékon hagyta alapkamatát a japán központi bank (BOJ) szerdai kamatdöntő ülésén. A jegybank évi 80 ezer milliárd jenes, nagyjából 675 milliárd dolláros kötvényvásárlási programján se módosított, továbbra is folytatódik a monetáris gazdaságélénkítés.
MTI-Eco, 2015. február 18. szerda, 10:32
Fotó: Reuters

A BOJ szerint a japán gazdaság folytatja a "mérsékelt" növekedést. Kedvező változás, hogy tavaly decemberben 1 százalékkal nőtt az ipari termelés, miközben majdnem egész évben emelkedett az export, így 2015-ben mindkét területen a vártnál nagyobb növekedés lehet.

Piaci elemzők azt mérlegelik, mekkora esély van rá, hogy a jegybank a közeljövőben újabb gazdaságélénkítő lépéseket jelent be. Az olajárak nemzetközi csökkenése lassítja a fogyasztói árak növekedését, és többen arra számítanak, hogy ez lépéskényszerbe hozza a japán központi bankot.

A bank kamatdöntő ülése után kiadott közlemény szerint az infláció csökkenését okozó hatások csak ideiglenesek, a gazdasági növekedés miatt hosszabbtávon gyorsul a fogyasztói árak emelkedése. A jegybank szerint 2015-ben érheti el a 2 százalékos célszámot az infláció.

A BOJ a lakossági fogyasztás terén lát némi gyengeséget, mert az egyes kategóriákban lassabban nőtt a vártnál.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK