Japán két legnagyobb bankjának, a Mitsubishi UFJ Financial Group és a Mizuho Financial Group részvényárfolyama több mint másfél százalékkal esett. A termékeinek egynegyedét az USA-ban értékesítő Sony 2,3 százalékkal növelte részvényei értéket. A világ legnagyobb irodai eszközöket gyártó vállalata, a Canon papírjai 4,2 százalékot ugrottak, miután a Nomura Holdings vételre minősítette a részvényeit.

A legtöbb részvény esése azután következett be, hogy a leendő új pénzügyi szolgáltatásokat felügyelő miniszter, Shizuka Kamei azt nyilatkozta, hogy fontolóra veszi a kis- és középvállalkozások számára adandó hároméves hiteltörlesztési moratóriumot. Ezzel azonban elemzők szerint kárt okozna a japán gazdaságnak, szerintük a bajban lévő vállalatok három év elteltével sem igen tudnának törleszteni. Ez pedig a hitelezőknek okozna gondot.

Az Topix 1000 részvényeinek kétharmada vesztett értékéből, ezzel szerdán 0,1 százalékos mínuszban zárt a részvényindex. A Nikkei 225 fél százalékkal emelkedett.

A Japán Demokrata Párt kormányalakítását egyébként pozitív várakozásokkal szemléli a piac, a legfőbb ellenségnek nevezett bizonytalanság megszűnését reméli Yukio Hatoyama miniszterelnök kormányától.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!