A Toshiba részvényesei Osamu Nagayama, az igazgatótanács elnökének eltávolításáról döntöttek az elektronika vállalat közgyűlésén – írja a Bloomberg.

A három órás, vitákkal tarkított eseményen a befektetők reformokat követeltek, miután a vállalat vezetése egyik hibás döntést hozta a másik után, megtépázva ezzel az egy időben jóval szebben csengő márkanevet.

A vállalatnak rekordbírságot kellett fizetni egy könyvelési botrány eredményeként, tett egy drága és elhibázott lépést az atomenergia világába, és mindezek mellett azzal vádolják a vezetőket, hogy eközben a legmagasabb kormányzati körökben is vannak összeköttetéseik.

Több részvényes követeli már egy ideje a vállalat átvilágítását, de mint a Bloomberg cikke megjegyzi, a japán vállalati kultúrában nagyon ritka, hogy külső nyomással el lehessen érni egy cégvezető bukását. Azonban változik a helyzet, néhány év alatt az aktív részvényesek befolyása sokkal nagyobb lett, szemben a korábbi kultúrával, amikor legfeljebb külső szemlélők lehettek.

Elemzők és maguk a részvényesek is örömtelinek tartják a fejleményeket, lévén most megnyílik az út a Toshiba előtt, hogy megreformálja vezetési gyakorlatát és helyreállítsa a vállalat hírnevét.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!