Tovább drágulhat az olaj, a 90 dolláros árfolyam sem kizárt

Egy iráni illetékes szerint decemberre a nyugati féltekén irányadó WTI olajfajta hordónkénti ára elérheti a 90 dollár körüli szintet, ha tovább gyengül a dollár árfolyama - adta hírül az MTI-Eco.
NAPI Online, 2007. szeptember 30. vasárnap, 17:52
Fotó:

Az iráni állami olajtársaság külkapcsolatokért felelős igazgatója rámutatott arra, hogy a kőolaj elmúlt időszakban bekövetkezett drágulásának semmi köze a kínálat alakulásához. Úgy vélte: az energiahordozó áremelkedésének legfőbb kiváltó oka a dollárgyengülés. A Reuters által megkérdezett elemzők szerint jövőre a kőolaj átlagára rekord szintre nő a szűk kínálat, a globális keresletnövekedés, valamint a dollár gyengülése miatt. 

A szakértői vélemények átlaga szerint jövőre a WTI átlagára 67 dollár lesz. A tavalyi átlagár 66,24 dollár volt. A megkérdezett szakértők szerint az olajár a jövő évi rekord után csökkenni kezd, 2009-ben az átlagár 62,74 dollár, 2010-ben 59,41 dollár lesz.

    

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK