Globális szinten meghatározó jelentőségű vállalatok bevételeinek és nyereségének egyre nagyobb hányada a feltörekvő piacokról származik, ahol továbbra is jelentős a gazdasági növekedés. Változatlanul a feltörekvő piacok jobb fundamentumaiban és növekedési kilátásaiban hisz a Generali Alapkezelő a legfrissebb elemzése szerint. Ugyanakkor azt is hozzáteszik, hogy az egyedi befektetési sztorik nem kizárólag az ázsiai vagy latin-amerikai piacokon érhetőek el. Az elmúlt években jobbára a kötvénypiacokra érkező tőkebeáramlásból a részvénypiacok is jobban profitálhatnak a jövőben. Amerika és Európa tőzsdéin 10 százalék körüli, Ázsia bizonyos részein és Japánban ezt meghaladó hozam is lehetséges 2013-ban.

A régió preferált piacának számító lengyelhez képest a magyar blue-chipek árazásába jelentős diszkont épült be, ennek ellenére óvatos megközelítést javasol a Generali. Az iparág K+F tevékenységének stratégiai szintű elismerése, a gyógyszerkassza megemelése, a gyengülő forint esetén az exporton keresztül megjelenő védettség miatt a magyar részvénypiacon a gyógyszergyártók papírjaiban látják a legtöbb fantáziát. A kötvénypiacon elérhető egyre alacsonyabb hozamoknak vonzó alternatívája lehet a Magyar Telekom is, egy kellően magas osztalékjavaslat érkezése pedig tavaszi rallyt eredményezhet. A meglévő makrogazdasági és gazdaságpolitikai kockázatok miatt ugyanakkor egyelőre nem látnak komolyabb teret az OTP és a Mol kurzusának emelkedése előtt. A kisebb papírok között az idei év nyertese, a Synergon jövőre is jól teljesíthet, amennyiben folytatódik az új stratégia sikeres megvalósítása.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!