Az FTSE-100 0,9 százalékkal 5868 pontra, a DAX 1,8 százalékkal 7257 pontra, a CAC-40 pedig 1,2 százalékkal 3942 pontra süllyedt. A Stoxx Europe 600 indexe 0,7 százalékkal állt mínuszban. A gyenge amerikai kezdés is fokozta a nyomást a piacokon.

A fő indexek között a német DAX teljesített a leggyengébben. A német tőzsdén a negatív hangulatot a vártnál gyengébb ZEW-index hozta, ami az áprilisi 7,6 pontról májusban 3,1 pontra zuhant. A hangulatindex zuhanásához az eurózónás adósságproblémák mellett az amerikaiak is hozzájárultak, amelyet a kedden közölt, szintén csalódást keltő amerikai ipari adatok is csak fokoztak.

A periféria piacai a legjobban teljesítők között voltak, miután az európai pénzügyminiszterek hétfő este elfogadták a 78 milliárd eurós portugál mentőcsomagot.

A portugál PSI 20 index 0,2 százalékkal emelkedett, amelyet a Banco BPI SA 1,8 százalékos drágulása is segített. A görög ASE Composite volatilis kereskedésben 0,8 százalékkal erősödött, a spanyol IBEX 35 viszont 0,1 százalékot süllyedt. A görög piacon az Alpha Bank adta a lendületet 3,5 százalékos emelkedéssel.

Frankfrutban a ThyssenKrupp AG részvényei 3,5 százalékos eséssel járultak hozzá a veszteségekhez, miután a Société Générale az acélipari cég papírjait vételről tartásra minősítette le.

A BASF SE vegyipari cég is a lefelé menetet erősítette, a részvényei 2,4 százalékot vesztettek értékükből kedden.

Franciaországban a CAC-40 esésében nagy szerepet játszott a Bouygues SA 3,4 százalékos zuhanása, miután a konglomerátum a nettó profitjában 81 százalékos csökkenést mutatott ki. A francia parkett legjobb teljesítője a Carrefour SA volt 1,3 százalékos emelkedéssel.

Londonban a Vodafone részvényei 1,6 százalékkal drágultak annak ellenére, hogy a vállalat elmúlt pénzügyi évének profitja 7,8 százalékkal 7,97 milliárd fontra (13 milliárd dollár) esett. A csoportszintű eredménye viszont a piaci várakozások felett alakult, 3,2 százalékkal nőtt.

A Vodafone eredménye más telekom cégeknek is segített, így a BT Group Plc például 0,9 százalékos nyereséggel zárta a napot, a spanyol Telefonica SA pedig 0,7 százalékkal drágult.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!