USDTRY (4-órás)

Ismét lélegzethez juthat a líra. Bár a török fizetőeszköz szeptemberben történelmi mélypontjára gyengült az amerikai dollárral szemben; azonban a Fed döntéshozói által váratlanul szinten tartott többlet stimulus hatására masszív lejtmenet következett.

A pozitív korrekciót követően lanyha lecsorgás kezdődött, míg az elmúlt hetek tengerentúli költségvetési vitáinak farvizén evezve a kurzus újra dél felé vette az irányt. Bár az amerikai döntéshozóknak végül sikerült megegyezésre jutnia a költségvetésről-, illetve az adósságplafon megemeléséről, azonban a csupán ideiglenes megoldás hatására könnyen lehet, hogy az év végén ismét fellángolhatnak a költségvetési csatározások.

A bizonytalanság hatására alighanem kivárhat a Fed a korábban beharangozott QE-program csökkentésével; így a piacok által újraárazott 'tapering' nyomán gyengülni kezdő dollár következtében úgy tűnik, hogy rövid távon lehet még tere a süllyedésnek az USDTRY számára is. Lefelé, az első fontos szintet az 1,9340-nél található szeptemberi lokális mélypont jelenthetné; míg ennek esetleges törése utat nyithatna az 1,9035-1,9000-es támasz-zóna felé. Felfelé mindemellett az 1,9865-ös szint leküzdését követően, az 1,9990-es szint jelenthet meghatározó ellenállást a későbbiekben.

USDTRY (4-órás)
Kép: Admiral Markets

Arany

Az elmúlt hetek csökkenését követően jelentős erősödést produkált a sárga nemesfém csütörtökön, miután az amerikai költségvetési vitában elért csupán átmeneti megoldást követően a befektetők ismét a Fed kötvényvásárlási műveleteinek esetleges rövid távú fenntartását latolgatták.

Az árfolyam a rövid távú csökkenő trendvonal áttörése után a 21-napos mozgóátlag fölé emelkedett: így míg felfelé az 1338-as szint-, illetve az 50-napos mozgó megerősített ellenállásként funkcionál; addig az eladók 1300-as szint visszatesztelése, majd az 1270-es szint alatt bezárva vehetnék kezükbe ismét az irányítást.

Arany
Kép: Admiral Markets

Ibex35

Ismét jó hangulatban indult a pénteki kereskedési nap Európában, az indexek tovább kapaszkodnak felfelé: nem vonhatta ki magát az általános jókedv alól a spanyol börze sem. Így az Ibex index az elmúlt hónapok masszív emelkedése után immár a lélektani 10 000 pontos szintet ostromolhatja meg.

Bár a túlvettségről beszámoló indikátorok óvatosságra intenek bennünket, míg a grafikonra pillantva, a pénteki doji-gyertya is némi elbizonytalanodást sejtet: így nem kizárva egy esetleges negatív korrekció lehetőségét, a lélektani 10 000-es szint áttörése esetén rövid, távon folytatódhat az emelkedő trend. Lefelé mindemellett a 9480-9468 közötti rés visszatöltése után a 9365-ös szint jelenthetne kiemelt támaszt.

Ibex35
Kép: Admiral Markets

USDTRY, Arany, Ibex35 - technikai elemzés 2013.10.18.
A technikai elemzés teljes szövege az alábbi linkre kattinva érhető el.

Ha részvényindexekkel vagy devizapárokkal kereskedne: esetleg további kérdése van; a jobb oldali mező kitöltését követően, a feliratkozásra kattintva munkatársaink felveszik önnel a kapcsolatot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!