Emelkedő forgalom mellett mérséklődött a BUX a héten

Mérséklődött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe az elmúlt héten, a BUX 34 046,13 ponton zárt pénteken, 750 ponttal, 2,16 százalékkal alacsonyabban előző heti záróértékénél - írja az MTI.
Szász Péter, 2020. május 17. vasárnap, 08:03
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A részvénypiac forgalma meghaladta az 53,49 milliárd forintot az előző héten elért 49,72 milliárd forint után. A vezető részvények árfolyama gyengült, a legrosszabb teljesítményt az OTP nyújtotta 4,32 százalékos csökkenésével.

Az Equilor Befektetési Zrt. az MTI-nek elküldött elemzésében emlékeztet a Magyar Telekom szerdán publikált jelentésére. A telekommunikációs cég minimális növekedésről számolt be a bevétel, az EBIT és EBITDA (kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredmény) soron, és az elemzők profitcsökkenési várakozásait is alulmúlva adózott eredménye váratlan veszteségbe fordult. A menedzsment nem vonta vissza a korábbi 2020-as és 2021-es pénzügyi terveket, és megerősítették a 20 forintos osztalékfizetési terveket.

Szintén szerdán jelentett a Rába, amely gyenge első negyedévet zárt. Az első három hónap árbevétele 11,9 milliárd forintot tett ki, ami közel 20 százalékkal maradt el a tavaly értéktől. A legjelentősebb, 6,6 milliárd forgalmú futómű üzletág bevétele mérsékelten nőtt éves alapon, az alkatrészgyártó szegmens forgalma viszont 19 százalékkal, a járműüzletágé pedig 60 százalékkal esett vissza tavalyhoz képest. A járműgyártás gyenge eredménye a belföldi értékesítés csökkenésére, azon belül is a honvédségi értékesítések elmaradására vezethető vissza. Az elemzés szerint a gyenge eredmény azért is aggasztó, mert a visszaesés egyelőre kevésbé írható a koronavírus számlájára, inkább a tavaly második félévtől megfigyelhető gazdasági lassulással magyarázható.

A héten céláramelést adtak ki a Richterre: a JPMorgan 7900 forintról 8200 forintra emelte a gyógyszergyártó vállalat 12 havi célárfolyamát, az ajánlást semlegesről felülsúlyozásra javította.

Pénteken tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a magyar GDP első negyedéves növekedéséről szóló előzetes számait, amely szerint 2,2 százalék volt a bővülés. Bár a tavalyi 4,5 százalékos eredménytől elmarad az idei növekedés, az elemzői konszenzus 2,1 százalékos várakozásait így is sikerült felülmúlnia a hazai gazdaságnak. A koronavírus gazdasági hatásai mélyebben a második negyedéves eredményekből lesznek láthatók majd. Az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint a GDP-adatoknak nem volt különösebb hatásuk a pénteki kereskedésre, a nap végén romlott el a hangulat BÉT-en is a Kína és az Egyesült Államok között ismét felerősödő kereskedelmi háborús hangulat miatt.

A héten az OTP-részvények ára 4,32 százalékkal csökkent, pénteken 8850 forinton zártak, heti forgalmuk 26,92 milliárd forintot tett ki.

A Richter 0,43 százalékkal gyengült, a hét utolsó kereskedési napján 6875 forinton zárt, heti forgalma több mint 11,96 milliárd forint volt.

A Mol ára 2,30 százalékkal esett a héten, pénteken 1995 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma meghaladta a 8,84 milliárd forintot.

A Magyar Telekom árfolyama 1,53 százalékkal csökkent, pénteki záróára 385 forint volt, heti forgalma több mint 821 millió forintot tett ki.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3320,85 ponton zárt pénteken, az előző héthez képest 32,62 ponttal, 0,99 százalékkal magasabban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK