A megállapodás értelmében a Richter az egész világra kiterjedően megszerzi a termékre vonatkozó fejlesztési, gyártási és értékesítési jogokat. A bioszimiláris tocilizumab termék magába foglalja a termelő sejtvonalakat, a szellemi tulajdonjogokat, a technológiai eljárást és a Mycenax által korábban előállított adatokat.

A megállapodása alapján a Richter négy részletben összesen 16,5 millió dollárt fizet. A tárgyalások kizárólagos jogának biztosításáért a Richter 2 millió dollárt fizetett ki és az aláírást követően további 3 millió dollár mérföldkő kifizetést teljesít. A termék várhatóan az Európai Unió, Kanada, Ausztrália és Japán piacain 2025-ben kerül forgalomba.

"Nagy örömünkre szolgál, hogy bioszimiláris portfoliónk kiépítése jól halad, miközben a reumotológia ígéretes terápiás területével gazdagítjuk biológiai fejlesztési projektjeink sorát," - mondta Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója.

Mi az a tocilizumab?

A tocilizumab egy, a reumatoid artritisz kezelésére alkalmazott biológiai készítmény. A tocilizumab további elfogadott indikációi pediátriai kezelésben a juvenilis idiopátiás artritisz, illetve a szisztémás juvenilis idiopátiás artritisz. Emellett a termék az óriássejtes artritisz, valamint kimérikus antigén receptort (CAR) hordozó T-sejt által okozott citokinvihar (CRS) kezelésére is törzskönyvi engedéllyel rendelkezik. A tocilizumab szubkután és intravénás formulációkban egyaránt rendelkezésre áll.

A hatóanyagról épp kedden jelentette ki Franciaország egészségügyi minisztere, hogy jó eredményekkel alkalmazták a súlyos állapotban lévő koronavírus-betegeknél. A készítmény hatásossága a párizsi egészségügyi hatóság szerint olyan jelentőségű, hogy soron kívülértesítették a WHO-t is. A tocilizumab az immunrendszer válaszreakcióit befolyásolja az interleukin-6 immunsejtek által termelt fehérje hatását, így megakadályozhatja a túlzott immunválaszt - amelyet citokinviharként emlegetnek.

A fejlesztő

A 2001-ben alapított Mycenax Biotech egy, a biológiai készítmények gyártási eljárásainak kutatására és fejlesztésére fókuszáló tajvani vállalat. Az 1,28 milliárd tajvani dollár piaci kapitalizációjú vállalat a teljes értékláncot lefedi.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!