Hétfőn a járvány terjedésének keresletcsökkentő hatásával szemben ismét feléledt aggodalmak miatt csökkent az olaj világpiaci ára.

Az európai kereskedési idő kezdete előtt két órával a Brent 1,11 százalékkal állt alacsonyabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 55,37 dolláron, a WTI ára pedig 0,73 százalékkal állt alacsonyabban 51,86 dolláron. Kételyek ébredtek a piacon a globális üzemanyag-kereslet alakulásával szemben a szabad mozgás európai és kínai korlátozása miatt. Mindkét olajtípus ára nyolc százalékkal 11 havi csúcsra, a koronavírus-járvány előtti szintre emelkedett az elmúlt héten, elsősorban a kitermelés csökkentésére tett szaúdi ígéretnek köszönhetően - derül ki az MTI összefoglalójából.

Pénteken egyébként a londoni FTSE 100 index 0,24 százalékkal erősödött, az elmúlt hetet pedig 6 százalékos nyereséggel fejezte be. A frankfurti DAX 0,58 százalékkal emelkedett pénteken, a múlt heti nyeresége pedig 2,5 százalék lett. Közel 3 százalékkal emelkedett az elmúlt héten a párizsi CAC-40 index, a pénteki kereskedést 0,65 százalékos pluszban zárta.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!