Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A gyógyszergyártási ágazat egyáltalán nem tudta magát mentesíteni a járvány negatív hatásaitól, az egyedi sztorik kivételével ez a mezőny nem tudott profitálni a járványból - fogalmazott Orbán Gábor. A februárban megfogalmazott, 3 százalékos árbevétel növekedésről szóló előrejelzést stagnálásra módosították, jelenleg euróban számolva a tavalyi árbevételt várja a Richter, amit a tavaszi roham után jelentősen visszaesett gyógyszerkereslettel, az orvos-beteg találkozók számának és az orvoslátogatások számának csökkenésével, valamint az általános gazdasági helyzettel indokolt.

A fő piacok, közük az orosz piac rubelben számolva 3 százalékot nőhet, az amerikai piacon 20 százalékos árbevétel növekedést jósolnak. Nyugat-Európában az Esmya felfüggesztése és a Bemfola járvány miatti kiesése miatt 3 százalékos lehet a visszaesés euróban.

Csúcson az eredmény

Az eredményekről szólva Orbán Gábor kiemelte, a Richter második negyedéves adózott eredménye új negyedéves rekord, a kedvező árfolyamkörnyezet 16,2 milliárd forinttal növelte az első féléves konszolidált árbevételt. A forintban kifejezett árbevétel minden piacon nőtt. Először fordult elő, hogy az amerikai piac produkálta a legnagyobb forgalmat a cariprazine-nak köszönhetően.

Orbán Gábor történelmi jelentőségűnek nevezte, hogy egy közép-kelet-európai székhelyű gyógyszeripari vállalat által felfedezett gyógyszermolekula, az amerikai piacon Vraylar néven forgalmazott cariprazine "blockbuster" termékké vált.

Az első félévet 278,7 milliárd forint konszolidált árbevétellel zárta a Richter, ami 15,4 százalékkal magasabb a 2019. január-júniusinál. Az adózott nyereség csaknem 55 százalékkal gyarapodva  61,3 milliárd forintra nőtt. Az üzemi eredményhányad 14,2 százalékról 18,8 százalékra, a bruttó fedezeti hányad 56,9 százalékról 58,3 százalékra  emelkedett a termékösszetétel változásának következtében - sorolta az első félév főbb számait Orbán Gábor.

Miből? Mennyi?

A gyógyszergyártás árbevétele az első félévben 18,3 százalékkal emelkedve megközelítette a 230 milliárd forintot. A nagy-, és kiskereskedelmi szegmens árbevétele 6,2 százalékkal 54,6 milliárd forintra emelkedett az első hat hónapban. Először fordult elő, hogy gyógyszergyártás árbevétele gyorsabban nőtt, mint a  nagykereskedelemé.

A nőgyógyászati készítmények árbevétele 10,2 százalékkal 76,3 milliárd forintra emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A cariprazine jelentős térfoglalása következtében a portfólió kiegyensúlyozottabbá vált - jegyezte meg Orbán Gábor.

A gyógyszergyártási árbevételéből 54,6 százalékkal részesedő kiemelt termékek közül a cariprazine árbevétele 80 százalékkal nőtt éves alapon 25 milliárdról 45 milliárd forintra. Ebből 8 milliárd forint az az utolsó mérföldkőbevétel, ami az amerikai piacon az egymilliárd dolláros árbevétel eléréséhez kapcsolódik.

A Bemfola árbevétele a járványhoz következtében - orvos-beteg találkozások és a választható ütemezett beavatkozások csökkenése miatt  - 17,8 százalékkal csökkenve 8,4 milliárdról 6,9 milliárdra apadt, s a vezérigazgató szerint kérdéses, hogy az év hátralévő részében sikerül-e az orvosoknak pótolni a kiesett időt. Az orális fogamzásgátlókból származó árbevétel 20 százalékkal nőtt, 47 milliárdról  57 milliárd forintra.

A méhmióma kezelésére szolgáló Esmya értékesítését felfüggesztették az európai gyógyszerügynökség kockázatelemző bizottságának (PRAC) újabb vizsgálata miatt. Az eredmény őszre várható, ami a további irányt kijelöli erre az évre, nem zárható azonban ki az idei nulla árbevétel sem a gyógyszerből - fogalmazott a vezérigató.

Hogyan szerepeltek a különböző piacok?

Az árbevétel területi megoszlását illetően Orbán Gábor elmondta, az idén legnagyobb forgalmat hozó amerikai piacon 64 százalékkal nőtt az árbevétel, ezzel elérte az 53 milliárd forintot. Stagnált a 41,4 milliárdos árbevétel termelő orosz piac és 1,4 százalékkal 20,4 milliárdra bővült a magyar piaci árbevétel. A 10 legnagyobb piacon az árbevétel 18,2 százalékkal 143 milliárd forintról 169 milliárd forintra nőtt az első félévben.

Az orosz piacot érintő negatív hatások között Orbán Gábor a szerializációt, a készletszintek csökkenését és az árcsökkenés tavalyról áthúzódó hatását említette. A sajtótájékoztatót Orbán Gábor Bogsch Erik igazgatótanácsi elnök köszöntésével kezdte, Bogsch ugyanis ma 50 éve lépett be a Richterhez, korábbi nevén Kőbányai Gyógyszerárugyárhoz, amelynek 25 évig vezérigazgatója volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!