Rövid összeomlás játszódott le ma reggelig a dollárban denominált kínai részvények piacán Sanghajban,  az 53 kínai részvényből álló Shanghai B-shares index néhány két nap alatt 12 százalékkal zuhant, a tegnapi napon belüli 5 százalékos csökkenésből zárásra 2,8 százalék mínuszba tudott visszakapaszkodni az index.

A részvényindex az öt napja tartó csökkenéssel öt hónapos mélypontra zuhant. A tegnapi esést a Bloomberg hírügynökség szerint az a pletyka okozta, amely szerint a kormányzat egy "kísérleti program" keretében adót vetne ki az idegen devizában denominált részvényekre. Az értesülések a Shanghai Securities Newstól, az állami Xinhua hírügynükség leányszervezetétől származnak. Azonban nem csak ez, de a jüan erősödésének esetleg nagyobb teret engedő árfolyam politika bevezetéséről szóló hírek sem tettek jót a részvényeknek, legalábbis a China Business News szerint.

Kitört az adópánik

A B részvények piacán meglehetősen sok a kisbefektető, s ők hajlamosak minden híresztelésre pánikeladásokba kezdeni - kommentálta az eseményeket Wu Kan, a Dazhong Insurance Group Sanghaji befektetési alapkezelője.

A Reuters ugyanakkor mai, adózási kérdésekben illetékes kormányzati értesülésekre hivatkozva azt írta, nem valószínű, hogy egyhamar megadóztatnák Kínában a részvényárfolyamokon elért nyereségeket.

Csak magánszemélyek

A B részvények piacát még a 90-es évek elején hozták létre kínai vállalatok részvényei számára idegen devizában kibocsátott részvényeik kereskedési helyeként. A piacon kínai belföldi magánszemélyek és külföldi befektetők köthettek üzleteket, a kínai intézmények számára nem megengedett részvényt vásárolni ezen a piacon.

A B részvények piacán tavaly átlagosan napi 70 millió dollár értékben cseréltek gazdát részvények, szemben az intézményi befektetők által dominált, jüanban denominált részvényeknek fenntartott A részvénypiaccal, amelynek forgalma átlagosan 19,5 milliárd dollárra rúg.

Az A és a B részvények piaca közötti elképesztő árazási különbségek megszűntek a kínai lufi kipukkadása után, a B részvények a tavalyi nyereséggel számolva 18,5-ös, míg az A részvények 16,5-os P/E mutató mellett cserélnek gazdát.

Folynak a találgatások

A kisbefektetők pánikeladásai mellett az árfolyamzuhanásra egyébként az erről tudósító pénzügyi források sem találnak igazán kielégítő magyarázatot. Mindenesetre a dollárban denominált kínai részvények elszigeteltsége hamarosan megszűnhet, a Sanghaj polgármesterének bejelentése szerint hamarosan újabb piacot nyitnak meg, amely a tengerentúlon részvényt kibocsátó kínai vállalatok papírjaival való kereskedést teszi majd lehetővé. Van aki szerint ez a lehetőség tette kevésbé vonzóvá a B részvényeket, azonban ez a magyarázat is eléggé sántít.

 

Shanghai B shares index

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!