A Napi Gazdaság cikke 

A Deutsche Börse gyorsjelentése nem okozott csalódást, elsősorban a költségek csökkentése javította a számokat, az árbevétel viszont némileg elmaradt a várakozásoktól. A fő szegmenseket tekintve feltűnő az Eurex gyenge teljesítménye és a Clearstream integrálási költségének alacsony szintje. A negyedéves eredményt egy egyszeri 10,7 millió eurós tétel is javította, így a 161,3 milliós nettó profit számszakilag ugyan sokkal kedvezőbb a vártnál, sokaknak támadt hiányérzete. A piac sem ünnepelte látványosan az eredményt, az 50 euró körüli részvényár továbbra is a csökkenő csatornában tartja a papírt, annak ellenére, hogy az elemzők alapvetően pozitívan nyilatkoznak a kilátásokról és mintegy 20 százalékkal magasabb célárat prognosztizálnak. Az idei nyereséggel számolva 14 feletti, míg jövő évre 11 körüli P/E-t kapunk, hét feletti EV/EBITDA és háromszoros könyvérték mellett.


Az NYSE Euronext harmadik negyedéves beszámolója megfelelt az előzetes várakozásoknak, a 46 centes egy részvényre jutó profit jócskán meghaladta a 43 centes várakozásokat, az alacsonyabb adófizetési kötelezettség azonban, ami nagyban javította a nyereséget, az utolsó negyedévben növekvő mértékével visszaüthet. A származékos piacokon tovább csökkent a részesedése, az alternatív szolgáltatók térnyerése megállíthatatlannak tűnik, az adat- és technológiaszolgáltatások árbevétele azonban 20 százalékkal növekedett, ez utóbbi terület különösen hangsúlyos a cég ambiciózus növekedési terveiben. A 30,79 dolláros árfolyam 118 százalékos P/BV mellett 14,7-es idei és 12 feletti jövő évi P/E-nek felel meg 8 feletti EV/EBITDA kíséretében. A célárak mintegy tíz százalékkal haladják meg a jelenlegi árszintet.


A Nasdaq OMX tulajdonosai remek hónapokat tudhatnak maguk mögött, részvényük árfolyama szeptember eleje óta töretlenül emelkedik és a negyedéves jelentés is kiválóra sikeredett. A 46 centes profitvárakozásokkal szemben 50 centről számolt be a cég, az eredmény összetételében sem találni kivetnivalót. Különösen pozitív hír a részvény-visszavásárlási programra fordítandó összeg jelentős emelése. A közeljövő akvizíciós szempontból is érdekes lehet, az elmúlt időszakban komoly piaci részt kihasító Chi-X kereskedési platform felvásárlása már többször felmerült. A Nasdax OMX részvényei jelenleg 22,2 dolláron állnak, ami 87 százalékos könyvértéknek és 11,3 körüli idei, valamint tíz alatti jövő évi P/E-nek felel meg, hét alatti EV/EBITDA mellett, míg a célárak átlaga 24,4 dollár.


A chicagói CME Group hozta az előzetesen várt számokat, azonban a bevételek növekedési ütemét meghaladta a költségek gyarapodása. Az amerikai határidős piaci hegemóniáját várhatóan senki sem veszélyezteti a közeljövőben, részben ennek köszönhető, hogy P/E alapon historikusan magas az árazása. A 295 dolláros részvényár 19 feletti P/E-nek felel meg 99 százalékos könyvértéken, és a célárak minimális felértékelődést valószínűsítenek.


A London Stock Exchange jelenleg az új kereskedési rendszer bevezetésének problémájával küszködik, egyelőre a technikai gondok folyamatos halasztásra kényszerítik. A 750 pennys árfolyam kevesek szerint vonzó, míg az Interactive Brokers árfolyama - köszönhetően a várakozásokat 30 százalékkal meghaladó nyereségnek - az elmúlt napok szárnyalását követően éves csúcsra ért. Drágulását az elemzői célárak még nem tudták követni, a jelenlegi szint fundamentálisan nehezen magyarázható.


A lengyel GPW árazása ebben a mezőnyben P/E alapon meglehetősen drága - 20 feletti értékről beszélhetünk az intézményi befektetők számára megállapított 46 zlotys árfolyamon -, a jelentősebb fejlődő piaci tőzsdék árazásához képest azonban vonzó. Érdemes szem előtt tartani, hogy a lengyel tőzsde az egyik leggyorsabban fejlődő piac volt az elmúlt évtizedben és a jogszabályi környezete is különösen kedvező, így az alternatív kereskedési platformok még jó darabig nem veszélyeztetik a működését, továbbá régión belül már most is érvényesül az elszívó hatása a környező országok tőzsdéiről. Növekedési lehetőségét nagyban befolyásolja a jelenlegi szabályozási környezet fenntarthatósága, a lengyel gazdaság bővülési üteme, továbbá a forgalom jelentős részét biztosító nyugdíjpénztárak jövője.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!