A könyvvizsgáló a felügyelet több mint 115 ezer, különböző társaságnak küldött levelét nézte át, mielőtt levonta volna a következtetést: a SEC-nél tudtak a Lehman kirakatrendezéséről, ezen belül is a társaság mérlegét javító repo-ügyletekről. A felügyelet nem kommentálta a megállapítást, írja a Reuters. Mint ismert a Lehman mintegy 50 milliárd dollárnyi értékű repo-ügyletet könyvelt el eladásként 2008-ban, meghamisítva ezzel mérlegét és eredményét, hogy jobb színben tűnjön fel a befektetők előtt. A technika, melyet alkalmazott, az úgynevezett kirakatrendezés része, lényege, hogy a negyedéves jelentésben kisebb kockázati kitettség szerepeljen a ténylegesnél. A vitatott ügyletek során a bank több esetben repo-üzletek keretében kihelyezett jelzálog fedezetű papírokat egy partnerhez, melyeket a jelentési időszak lezárultával visszavásárolt attól. Az elmúlt két hét során számos piaci szereplő, többek között a Citigroup, az AIG és a Bank of America is elismerte, hogy tett hasonló lépéseket eredménye feltupírozása érdekében. Az AuditAnalytics szerint a tőzsdefelügyelet tudott az ügyletekről és próbálkozott nyomozással amennyiben lehetősége volt erre.
QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!